Piksekaitse hoiab hullemast

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Ilmateade lubab üha sagedamini äikest, see aga hoiatab ka ohu eest, mille võib kaasa tuua hoonet või liinimasti tabav välk.


Välgulöögid ohustavad ennekõike kõrgemates kohtades ja veekogude ääres asuvaid hooneid, samuti tõmbavad välku ligi kõrged põlispuud.



«On kohti, kuhu äike alatasa lööb,» ütles Viljandimaa tuletõrjeühingu juhatuse esimees Toomas Henk. Tema hinnangul tasuks äikest tõsiselt võtta just Lõuna-Eesti ja saarte elanikel, sest neis piirkondades esineb seda ilmastikunähtust kõige sagedamini.



Kõige paremini aitab välgukahjustusi vältida piksekaitse, kuid paraku ei vaevu paljud majaomanikud seda paigaldama, sest usuvad, et nende majapidamisega ei juhtu midagi.



Toomas Henk rääkis, et kui üldkasutatavatelt hoonetelt nõuab piksekaitset siseministeeriumi määrus, siis eraomanikele sellist nõuet pole ja seetõttu on ka nende huvi leige.



«Viimasel kahel nädalal on siiski paljud Viljandimaa inimesed piksekaitsmete paigaldamise sooviga meie poole pöördunud ja meil on see töö käsil viiel objektil,» ütles Henk.



Tuletõrjeühing ja ehitusfirmad paigaldavad piksekaitsmeid, mis vastavad kehtestatud standardile numbriga 62 305.



Piksekaitse juhib tabamuse saades pinge maasse. Selleks paigaldatakse majale vardast või võrkkontuurist püüdur, allaviik ja maandur. Kindlasti tuleb mõõta maandustakistust.



«Piksekaitse tuleks kevaditi üle kontrollida,» lausus Toomas Henk. «Ennekõike tasub silmaga üle vaadata, kas kinnitused on tugevad.»



Sisekaitsmeks kasutatakse automaatseid liigpingepiirikuid, mis juhivad tuhandetesse voltidesse ulatuva pinge enne elektrikilpi maasse. «Piirikute vastu on praegu suur huvi,» nentis Henk.



Ülepinge tekkimiseks ei pea pikne tabama hoonet: see võib sähvata kuni 2,5 kilomeetri kaugusel ning ülepinge kandub edasi ka mööda ülekandeliine. Eriti ohustatud on need hooned, mis on elektrivõrguga seotud õhuliinide kaudu.


Tuletõrjeühingu juht toonitas, et äikese korral on õige välja lülitada kõik elektritarbijad ning võimaluse korral peakaitsme kaudu vool kogu majast.



Päästeamet rõhutab, et eriti vajalik on piksekaitse nendel hoonetel, millel on plekk-katus, harjaplekk või katusel metallkonstruktsioonid. Televiisoriantenn peab olema maandatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles