Kukeseened asusid tänavu varajasele pealetungile

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need jaanieelsed Põlvamaa kukeseened rändasid teiste seas praepannile ja marinaadipurki.
Need jaanieelsed Põlvamaa kukeseened rändasid teiste seas praepannile ja marinaadipurki. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Nigela kevadise seenehooaja järel torkasid kukeseened nina mullast välja juba juuni algul ning nüüd võib huviline koguda aastaaja kohta päris toeka saagi.

Päev enne jaanilaupäeva käis kolmene seltskond kahes Põlvamaa metsasopis ning korjas kolme tunniga ligikaudu neli liitrit seeni. Lisaks kukeseentele andsid oma panuse samuti pika saagiperioodiga kännumamplid ja mõni pilvik.

Kukeseened olid väikesed ja neid leidus pesakondade kaupa: suuresti oli metsaalune tühi ja siis jälle rõõmustas korjajat kuni ruutmeetrine plats, mis kukeseentest kollendas. Üksikud kukeseened olid kübara pealt veidi pleekinud ja kuivanud, enamik aga siiski igati kaubandusliku välimusega, ehkki pisikesed. Samas sattus ette mõni kogukam kukeseen, mille kübara läbimõõt küündis 3—4 sentimeetrini.

Kännumampleid leidus nii verinoori kui juba vanu ja lagunevaid. Lisaks jäi silma mõningaid kübarakandjaid, mida polnud au tunda.

Teine kolmene seltskond korjas üleeile Pärnumaal Kilingi-Nõmme kandis vähem kui tunniga paar liitrit seeni: kukeseeni, pilvikuid ja ühe pomerantspuraviku. Saak saanuks suuremgi, aga enamik pilvikuid oli ussitanud ja pisemad kukeseened jäeti kasvama.

Mükoloog Kuulo Kalamees ütles, et kaua võimutsenud talvise ilma tõttu möödus kevadseente hooaeg kiratsedes.

«Sellele järgnes soe ja vihmarohke hiliskevad, mis nähtavasti põhjustas suveseente hooaja alguse üks-kaks nädalat tavalisest varem, enne jaanipäeva,» lausus ta. «Nii on kukeseenedki tänavu väga varajased, tavaliselt tulevad nad pärast jaanipäeva.»

Seeneteadlase sõnu kinnitab ühe seenesõbra tähelepanek Põlvamaalt: nimelt märkas ta tibatillukesi kukeseeni juba juuni esimestel päevadel.

Varem on välja tulnud ka mürgised seened. Kalamees ütles, et märkas punaka narmasnuti noori viljakehi Tartus 14. juunil ning kuus päeva hiljem jäid talle silma juba vanad ja peaaegu kuivanud viljakehad. Muidu on need surmavalt mürgised seened hakanud kasvama pärast jaanipäeva, kuid nüüd sai nende aeg vähemalt mükoloogi märgatud kohtades jaanipäevaks hoopis läbi.

«Nii et üldiselt öeldes jäi kevadseente hooaeg vahele ja suveseened tulid paar nädalat varem,» lisas Kalamees. «Eestimaa eri paikade kohta midagi erilist öelda ei oska. Näis, mis edasi juhtub. Seeneriik on täis ootamatusi, eriti sellistel ekstreemsete ilmastikuoludega aastatel, nagu on tänavu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles