Verekeskused ootavad head tegema

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

10. ja 11. juunil kella 12—16 saab Viljandis Vabaduse platsile püstitatud Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuse telgis verd anda.


Verekeskus, Põhja-Eesti regionaalhaigla ja Kaitsevägi kutsuvad doonoreid suuremate Eesti linnade keskväljakule kolmandat suve. Juunis ja augustis püstitatakse telgid ka Tallinnas, Keilas, Rakveres, Haapsalus, Narvas, Raplas ja Paides.



Sarja eesmärk on tutvustada Eesti elanikele veredoonorlust. «Vaja oleks, et tervete 18—60-aastaste inimeste seas leiduks üha rohkem neid, kellele doonorlus on eluviis,» selgitas Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse juhataja Riin Kullaste.



Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuse klienditeenindaja Sille Vaabeli sõnul on verd loovutama oodatud kõik terved, vähemalt 50 kilogrammi kaaluvad 18—65-aastased inimesed. Esimest korda doonoriks tulija peab olema alla 60 aasta vana.



«Enne vereandmist peab inimene kindlasti olema söönud,» rõhutas Vaabel. «Kaasa tuleb võtta isikut tõendav pildiga dokument ja aega tasub varuda umbes 45 minutit.»



Nädal enne doonorina vereandmist oleks hea hoiduda alkoholist. Vahetult enne vereandmist ei tohi suitsetada, sest nii satub verre nikotiin. Toit, mida doonor sööb vereandmisele eelneval ja järgmisel päeval, ei tohi olla liiga rasvane ning selles peab olema piisaval hulgal vedelikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles