Varastatud telefonist tuleb kohe teada anda

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mobiilsidefirma Elisa kutsub üles kõiki kliente suhtuma äärmise tähelepanelikkusega mobiiltelefoni ja SIM-kaarti ning paneb südamele, et mobiiltelefoni varguse korral tuleb selle SIM-kaart koheselt sulgeda.

Elisa juhatuse liikme Andrus Hiiepuu sõnul on aasta-aastalt sagenenud juhtumid, kus kliendi mobiiltelefon välismaal varastatakse ning varastatud telefoni SIM-kaardiga tehakse kliendile väga suuri kõnearveid.

«Varastatud SIM-kaart on nagu ilma koodita pangakaart, millega pahalane saab kliendile väga suure materiaalse kahju tekitada,» lausus Hiiepuu. «Paraku ei  taju enamik mobiilsideoperaatorite klientidest veel ohtu, mis kaasneb telefonivargusega välismaal või Eestis.»

Nii mõnedki kliendid on välismaal kaduma läinud telefonist teada andnud alles päevi või koguni nädal hiljem ning selle ajaga on välisvõrkudes tehtud kliendile kopsakas kõnearve. «Varastatud mobiiltelefonist tuleb koheselt teada anda samamoodi nagu kaduma läinud pangakaardist,» lausus Hiiepuu.

Eesti sisesed kõned kliente üldiselt ei ohusta, sest riigisiseste kõnede hinnad on niivõrd soodsad ja enamasti on klientidel ka kindla kuutasuga paketid. Kuid ka Eestist saab SIM-kaardi varastanud pahalane helistada välisriikidesse, kus kõnehinnad on kõrgemad, rääkimata välisvõrkudes tehtavatest kõnedest.

Mobiiltelefoni SIM-kaardi kuritarvitamise vältimisel on esimeseks sammuks algseadistustest tuleneva parooli muutmine. Nutitelefonidel on võimalus käivitada eelnevalt varguskaitse rakendus, mille abil saab klient SIM-kaardi sulgeda varguse korral oma isiklikust arvutist.

Valdav osa Elisa klientide SIM-kaartide kuritarvitustest on toimunud välisriikides ning kuna alanud on suve- ja puhkusteperiood, mil Eesti inimesed kõige enam reisivad, on see teema eriti aktuaalne just praegu.

Copy
Tagasi üles