Korraldajad ootavad toredat ja turvalist muusikafestivali

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheline lava kolib tänavu tagasi juurte juurde Viljandi Raekoja parki.
Roheline lava kolib tänavu tagasi juurte juurde Viljandi Raekoja parki. Foto: Liis Saar

Viljandi pärimusmuusika festivali korraldajad on otsustanud tuua tänavusel peol rohelise lava tagasi Raekoja parki ning muudatused ootavad ka toidutänavat.


Festivali pealik Ando Kiviberg rääkis, et rohelise ehk vabalava asukohta kritiseeriti möödunud aastal palju.



«Tänavu otsisime kompromissi, kuidas meie saaksime korda pidada ja samas jääks inimestele ikkagi mõnus koht,» kõneles ta. «Nüüd siis oleme juurte juures tagasi: roheline lava tuleb taas raekojaesisele platsile.»



Tänavu ehitatakse platsile ümber aed ja selle väravaist sisenejaid kontrollitakse, et publiku hulka ei satuks inimesi festivalil keelatud kraamiga. Korraldajalt nõutakse vastutust oma esinemispaikade eest ja just roheline lava on olnud see esinemispaik, mille publik ei ole suutnud end pahatihti vaos hoida.



Tänavu on teisiti lahendatud ka toidutänava kodukord.



«Kui on koos palju rahvast, võib ka palju juhtuda,» nentis Kiviberg. «Toidutänava jagame kruntideks. Iga kauplemiskoha juurde tekib õueala, kuhu pannakse lauad. See annab kauplejale rohkem võimalusi oma müügikohal silma peal hoida.»



Korraldajad loodavad, et uus süsteem vähendab juhuslike joomaseltskondade kogunemist. Samuti piiratakse toidutänava lahtiolekuaega. Kui varem on toidupakkumine kestnud varaste hommikutundideni, siis tänavu lõpeb see pool tundi pärast viimase välikontserdi lõppu.



«Kõik need muudatused on tehtud ainult avaliku korra tagamiseks ja selleks, et pidu õigetes raamides hoida,» põhjendas pealik. «Toidutänav on mõeldud ikkagi kontserdikülastajaile kehakinnitamiseks ja sõpradega kokkusaamiseks, mitte läbustamiseks.»



Festivali korraldajad püüavad linna- ja maavalitsusega läbi rääkides piirata festivali ajal Viljandis kange alkoholi müüki.



«Me ei taha kuidagi linlaste tavapärast elu häirida, aga midagi pole teha,» laiutas Kiviberg käsi. «Kui kehtivat korda mugavalt kurjategemiseks kasutatakse, siis lihtsalt tuleb  piirangud appi võtta.»



Suur osa festivali välisesinejaid tuleb Euroopast, ent kaugemad külalised on pärit Indiast ning Põhja- ja Lõuna-Ameerikast.



Programmijuht Tarmo Noormaa sõnul on esinejate loetelus tehtud mõningaid muudatusi ja täiendusi. Eesti esinejatest on lisandunud Kihnu Virve, kes astub koos pereansambli ja Audru Jõelaevanduse Pundiga üles pühapäeval, 26. juulil.



Algul välja kuulutatud Prantsusmaa bändi ZEF asemel saab festivalil kuulata hoogsat Ukraina rahvamuusikat, mida esitab ansambel Burdon.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles