Aega vähem kui ajalugu

Peeter Olesk
, kirjandusteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Olesk
Peeter Olesk Foto: Elmo Riig / Sakala

MEIE AMETLIKKE reisijuhte kiusab üldiselt see viga, et nad pajatavad kroonujuttu. Neid huvitab kas teekond bussist mälestusmärgini või tee pikkus kahe metsapeatuse vahel, mitte inimesed, kes on elanud tee ääres või mets kui kooslus.

Veendusin selles taas, kui rühm pealinlasi tahtis sõita Viru-Nigulast Ida-Virumaa niinimetatud lõunaregiooni (Sonda, Iisaku, Illuka), kuid põlgas ära tee Kohtla-Järvelt üle Käva Kiiklasse ja Mäetagusele, sest seal pole metsa ega Kuremäe kloostrit. Põlevkivibassein ei huvitanud neid üldse ega olnud nad selle kohta ka midagi lugenud.

Viljandist läbisõitjaid on arvatavasti rohkem kui neid, kes Viljandi kohta midagi asjalikku teavad. Niisiis võib uskuda, et inimesi, kes on lugenud läbi Viljandi muuseumi kõik aastaraamatud ja toimetised, on väga vähe, ehkki seal on avaldatud uurimusi, mida peab tundma teisteski riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles