Kalatoidust tervisele saadav kasu kaalub võimaliku kahju sajakordselt üles

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Üha rohkem soovitatakse inimestel hea tervise nimel kala süüa. Samas on teada, kui saastatud on meie veekogud, eriti avameri.

Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi vanemteadur Mart Simm, kõigepealt tahaks lähemalt teada eestlaste põlise toidu, praegugi suhteliselt taskukohase hinnaga müügil olevate räimede kohta. Hoiatatakse nende rohke dioksiinisisalduse eest ning soovitatakse valida väiksemaid kalu põhjendusega, et suuremad ja vanemad on endasse rohkem mürke kogunud. Kui palju me kartma peaksime? Kas on vahet, mis piirkonnast räimed püütud on?

Räim on tõesti sattunud euroliidus põlu alla. 2001. aastal anti välja määrus, kus on toodud piirnormid dioksiinide kohta kalas. Samas on öeldud, et Läänemere rasvastes kalades, nagu lõhes ja räimes, võib olla dioksiinide sisaldus üle piirnormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles