Peep Aru: piinlik on

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Aru kuulub identiteedivargust uurivasse töögruppi.
Peep Aru kuulub identiteedivargust uurivasse töögruppi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mullu pikka aega avalikkuse kriitikat tõrjuma pidanud Reformierakonda painab järjekordne skandaal. Väidetavalt korraldas Euroopa Parlamendi liige Kristiina Ojuland hiljuti identiteedivargusi, mis tõid talle partei sisevalimistel lisahääli.

Viimastel päevadel juhtumisse selgust tuua püüdnud töörühma viljandlasest liige Peep Aru möönab, et juriidiliselt seisab sõna sõna vastas, kuid tervikpilt jätab mulje, et Ojulandi-vastastel süüdistustel on tõepõhi all.

Peep Aru, millega te veenate seni Reformierakonda valinud inimesi oma valikule kindlaks jääma nüüd, kui parteid on raputanud üks inetu skandaal teise järel?

Inimesed võiksid mõelda oma peaga ja vaadata, milliste põhimõtete eest üks või teine erakond poliitikas seisab. Reformierakonna põhimõtete järgi on Eesti majandust pikka aega arendatud ning need on kõigile teada.

See, et meid on viimase aasta jooksul närinud skandaalid, vastab tõele ja ma tunnen nende pärast piinlikkust. Peame põhjused selgeks tegema ning puhtama ja tugevamana edasi minema.

Liiga palju on valetamist ja sahkerdamist. Tervikpilt on karjuvas vastuolus selle ajaga, kui Reformierakond tituleeris end valgeks erakonnaks.

Erakondade valgeteks ja mustadeks liigitamine tuli rohkem ajakirjandusest kui parteikontoritest. Aga iseenesest leidub teie väites tõtt. Võib-olla tõesti on võim mõnele nii magusaks muutunud, et ta on valmis selle nimel mis tahes vahendeid kasutama. Ehk on oma mõju avaldama hakanud Andrus Ansipi avaldus, et ta ei püri pärast järgmisi valimisi enam peaministriks. Äkki on see mõnes esile toonud võimuiha ja negatiivsed iseloomuomadused.

Lääne-Virumaal asetleidnud võltsimisi võib seletada ka sooviga iga hinna eest oma inimene juhatusse saada. Tasub meenutada, et kahel korral on see seal ebaõnnestunud: 2009. aastal ei saanud sisse Kristiina Ojuland ja 2011. aastal maavanem Einar Vallbaum.

Kas sellest võib välja lugeda, et teie veendumust mööda seisis pettuse taga tõepoolest Kristiina Ojuland?

Uurisime töögrupis võimalikult paljude asjasse puutuvate inimeste versioone ja kahjuks läksid need suuresti lahku. Seega on tegu pigem sisetunde küsimusega. Vaadates väidete kogumit, kaldun  arvama, et Lääne-Virumaa arendusjuht rääkis tõtt, aga juriidiliselt jääb ikka sõna sõna vastu.

Kas Kristiina Ojuland visatakse erakonnast välja?

Ma ei taha ennustada. Kui erakonna aukohus leiab, et keegi peab vastutust kandma, siis teeb ta kindlasti juhatusele sellekohase ettepaneku. Meie oma komisjoniga püüdsime kokku panna võimalikult objektiivse pildi.

Mis peaks inimesi veenma, et hääli võltsiti ainult Lääne-Virumaal?

Tõsi, seni oleme tegelnud enamjaolt Lääne-Virumaaga, sest seal leidis tõestamist, et äsjastel juhatuse valimistel kuritarvitati 39 inimese ja 2011. aastal 44 inimese identiteeti. Aga kui samasuguseid signaale tuleb ka mujalt, siis uurime neid põhjalikult. Kui kellelegi on teada veel fakte, et mõni inimene on valimistel enda teadmata hääle andnud, peaks ta sellest kindlasti märku andma.

Praegu on peale Lääne-Virumaa juhtumite välja tulnud veel kolm, millest kahe taga oli väidetavalt Kristiina Ojulandi nõunik, kes hääletas Brüsselist oma ema ja isa eest. Kolmanda kohta ei oska ma  täpselt rääkida, sest sellega alles tegeldakse. Mainitud on ka üht Tallinna ja üht Põlva juhtumit.

Kristiina Ojuland ütles esmaspäevasel pressikonverentsil, et ka Viljandimaal valisid juhatust mõned inimesed, kellel selleks õigust polnud. Kas saate aru, mida ta silmas pidas?

Ei saa. Mul pole selle kohta teavet. Võib-olla on väide seletatav asjaoluga, et kui inimene kirjutab erakonda astumise avalduse, siis kulub natuke aega, kuni tema nimi äriregistrisse jõuab, aga erakond käsitleb teda täieõigusliku liikmena algusest peale. Tekib paaripäevane vahe, mille üle võib vaielda.

Kinnitan veel kord: kontrollime kõiki väiteid ja räägime need avameelselt lahti. Muud teed usalduse tagasivõitmiseks pole.

Erakond on mõttekaaslaste seltskond, mis saab toimida üksnes usalduse alusel. Seega on ka valimiste süsteem rajatud usaldusele ja kui keegi seda rikub, on see tema enda vastutus. Kui  hakkaksime algusest peale eeldama, et erakond on üles ehitatud pettustele, siis ei saaks mingist mõttekaaslusest juttugi olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles