Adamson-Ericu muuseumis tuleb Juhan Muksi maalinäitus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Muksi maalid paistavad silma prantsusliku värvirõõmuga.
Juhan Muksi maalid paistavad silma prantsusliku värvirõõmuga. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

7. juunil avatakse Tallinnas Adamson-Ericu muuseumis näitus «Viljandi maalimees Juhan Muks (1899 — 1983)».

Retrospektiivse suunitlusega väljapanek esitleb Adamson-Ericu põlvkonnakaaslase Juhan Muksi loomingu paremikku. Ekspositsiooni põhiosa pärineb Eesti kunstimuuseumi, Tartu kunstimuuseumi ja Viljandi muuseumi kogudest, mida täiendavad mõned maalid Tallinna kunstihoone fondi varamust ning erakogudest.

Värvi kui maali põhilise väljendusvahendi nüanssidesse süvenedes saavutas Juhan Muks meisterlikke kooskõlasid ja arendas Prantsuse maalikoolile toetudes hõrke koloristlikke lahendusi Eestimaa maastike kujutamisel.
Pärast taaskordset Pariisis viibimist naasis Juhan Muks Viljandisse, kus tema kodumaja aknast avanenud vaade Viljandi järvele inspireeris teda pikki aastakümneid. Aastail 1961 —

1983 oli Muks aktiivne osaleja Tartu, Tallinna ja Viljandi kunstielus. 1979. aastal anti talle esimesena Eestis kõrgeim tunnustus maastikumaali valdkonnas —  Konrad Mäe nimeline medal ja preemia.
 

Copy

Märksõnad

Tagasi üles