Juhtkiri: Tulge meie telki!

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Valimiste korraldamine on kallis lõbu. Miks peaks riik sellele raha kulutama, eriti veel nii raskel ajal? Las iga erakond, kes seda endale lubada saab, paneb nädalakeseks ise telgi käidavasse kohta üles ja korjab inimeste hääled kokku. Vaevalt et seal mingit mõjutamist või muud sahker-mahkerit sünniks - parteides on ju kõik aatelised ja ausad inimesed!


Kas tundub absurdne? Loomulikult! Ometi on Keskerakond Tallinnas sellised telgid üles seadnud ja kutsub möödujaid lahkelt e-hääletuses osalema. K-tähega kommid ja õhupallid käivad loomulikult selle juurde.



Ehkki vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul on kampaaniat selgelt tauninud, vabandavad Keskerakonna esindajad end sellega, et päris otse seadus niisugust tegutsemist ei keela. See, et valimispäeval, rääkimata valimisruumist, on igasugune propaganda keelatud, ei paista neid morjendavat. Ilmselt on mõnelt poliitikult liiga palju oodata, et ta lähtuks seaduse mõttest, mitte pelgalt sättest.

Muidugi võib väita, et ühe erakonna pooldajat ei ole võimalik odava lelu ja paari maiustusega teise partei poolt hääletama panna ning kes juba niikuinii Keskerakonda pooldab, sellele on väiksed meened ainult tänutäheks. See kõik kehtib aga vaid väljakujunenud poliitilise maailmavaatega inimeste puhul. Suur osa kindla seisukohata valijaid võib olla üsna kergesti mõjutatav.

Ent õigupoolest polegi vahet, keda propagandasse uputatud isehakanud e-valimisjaoskonda meelitatakse - eetilised pole need telgid mingil juhul.

Spekuleeritakse, et Keskerakonna eesmärk on e-valimisi diskrediteerida, sest ta kardab, et uudset hääletamisviisi kasutavad eelkõige konkurentide toetajad. Kui sel väitel peaks tõepõhi olema, siis sülitab K-partei peale heade tavade ka kõigile liikumisraskustega inimestele ja kaugete maakohtade elanikele, kellele internet valimistel osalemise tunduvalt kergemaks teeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles