Kogred on Võrtsjärves väga visad hajuma

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline on kokrede ja müügikõlbliku kala suhe Võrtsjärve kalurite mõrdades. Kui haugi ja latikat toodi eelmisel nädalal järvest ühe püügikorraga nii palju, et need mahtusid vabalt kahte kasti, siis hõbekokre oli samal ajal kalurite paadis enam kui kümne kasti jagu.
Selline on kokrede ja müügikõlbliku kala suhe Võrtsjärve kalurite mõrdades. Kui haugi ja latikat toodi eelmisel nädalal järvest ühe püügikorraga nii palju, et need mahtusid vabalt kahte kasti, siis hõbekokre oli samal ajal kalurite paadis enam kui kümne kasti jagu. Foto: Marko Vaher

Mitme tonni prügikala Võrtsjärve jõudmise põhjustasid Valguta poldris tehtud kuivendustööd, mille tarbeks oli keskkonnaamet andnud välja küll kõik load, kuid jätnud kalauuringud tegemata.

Nagu ütles Võrtsjärve limnoloogiakeskuse juhataja Ain Järvalt, keegi lihtsalt ei eeldanud, et peale veespetsialisti hinnangu saamise tulnuks poldrialal ka mingeid kalandusvaldkonda puudutavaid uurimistöid ette võtta. Kuivendustööde tagajärjel jõudis aga järve enneolematult suur hulk kokresid, kes ummistavad nüüd võrke ja mõrdu ning suruvad väärtusliku kala sealt eemale.

Olukord on pisut paranenud

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles