Leelotaja laotab ajaloo kooli ette

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala algul sättis skulptor Bruno Kadak Aate-Heli Õuna näpunäidete järgi «Leelotaja» pronksist koopia Viljandi kesklinna kooli väikese maja ette hallile alusele. Laupäeval on linlased oodatud kivi ja pronkskuju kooslusele hindavat pilku heitma.
Nädala algul sättis skulptor Bruno Kadak Aate-Heli Õuna näpunäidete järgi «Leelotaja» pronksist koopia Viljandi kesklinna kooli väikese maja ette hallile alusele. Laupäeval on linlased oodatud kivi ja pronkskuju kooslusele hindavat pilku heitma. Foto: Elmo Riig / Sakala

See, et Viljandi vanalinn ja sellega piirnevad kvartalid on olulistest ajaloosündmustest läbi imbunud, ei ole kellelegi uudis. Samas panevad vähesed argirutu keskel tähele linnaruumis kultuurilooliselt väärtuslikke detaile.

Sellest nädalast on Viljandis juures üks koht, millest on raske mööda minna, ilma et selle tähendusrikkust märkaks. Nimelt avatakse laupäeval arhitekti ja kunstifanaatiku Aate-Heli Õuna eestvõttel kesklinna kooli väikese maja peasissekäigu ees «Leelotaja» kuju ja mälestuskivi, mis peavad igale möödujale eesotsas koolilastega meelde tuletama, et sealsamas lähedal sündisid kunagi põllumeeste selts, laulu- ja mänguselts Koit ning peeti maha Viljandimaa esimene laulupidu.

Aate-Heli Õun, olete «Leelotaja» Viljandisse toomise nimel juba tükk aega kunstimuuseumi, skulptorite töökodade ja mitme ameti uksi kulutanud. Millal ja millest teil üldse selline mõte sündis ning kuidas see kinnisideeks kasvas?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles