Renoveerimislaenude pakkumine korterelamutele jätkub

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renoveeritud kortermaja tagab energiasäästu.
Renoveeritud kortermaja tagab energiasäästu. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

KredEx sõlmis laenulepingud SEB ja Swedbankiga korterelamu renoveerimislaenude väljastamiseks. Selleks on 23 miljonit eurot, millest 16 miljonit on valitsuse heakskiidetud laen riigikassalt ja 7 miljonit eurot KredExilt, sealhulgas tõukefondidest.

Korterelamu renoveerimislaenu minimaalne summa on 6400 eurot ning intress on fikseeritud kümneks aastaks. «Korteriomanik teab seega täpselt, milline on tema maksekoormus järgmise kümne aasta jooksul,» ütles KredExi eluaseme ja energiatõhususe divisjoni juht Mirja Adler.

Esialgsel hinnangul jääb lõppintress korterelamule alla 3,5 protsendi. Laenu eeltingimus on korterelamule tehtud energiaaudit, laenuga finantseeritakse ainult energiaauditis toodud renoveerimistöid.

Renoveerimislaenu väljastavad SEB ja Swedbank ning korterelamud saavad laenutaotlusi esitada pankade kontorites alates sellest nädalast.

KredEx käivitas korterelamute renoveerimislaenu programmi 2009. aastal. Sihtfinantseeringu kogusummas 72 miljonit eurot moodustavad struktuurivahendid Euroopa regionaalarengu fondist, riigigarantiiga laen Euroopa Nõukogu arengupangast, Eesti valitsuse laen ning KredExi omavahendid.

Ajavahemikus 2009–2012 on 493 korterelamule antud renoveerimislaenu kogumahus 49 miljonit eurot. Keskmine laenu pikkus on 15 aastat ja keskmine intress 4 protsenti aastas fikseerituna kümneks aastaks. Laenu abil on renoveeritud 1,2 miljonit ruutmeetrit pinda. Keskmine oodatav energiasääst on 37 protsenti maja kohta.

Renoveerimislaen on vajalik eelkõige korterelamu tervikliku rekonstrueerimise rahastamiseks ning väikeste korterelamute renoveerimiseks, sest nendel on investeering ruutmeetri kohta suurem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles