Istikute hind on tõusuteel

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Istikuäri läheb Seedri puukooli omaniku Elmar Zimmeri sõnutsi sel kevadel hästi. Ta tuletas meelde, et Soomes on istikud endiselt mitu korda kallimad.
Istikuäri läheb Seedri puukooli omaniku Elmar Zimmeri sõnutsi sel kevadel hästi. Ta tuletas meelde, et Soomes on istikud endiselt mitu korda kallimad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sel kevadel on puukoolides ja aiandusärides istikud hüppeliselt kallinenud. Osalt on selle põhjus heitlikes talvedes, mis on laastanud külmaõrnemaid kultuure.

Eesti maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse teaduri Heljo Jänese sõnutsi on kõik mujalt sisse toodud ploomi- ja murelisordid, samuti osa Eesti omi saanud viimaste talvedega rohkem või vähem kannatada.

«Osa kannatada saanud istandustest taastusid mullu suvel, ent lõppenud talv pani neile tõenäoliselt viimase põntsu ning hulk puid hakkab tasapisi kuivama,» rääkis teadur. «Nüüd, kevadel, lähevad nad veel viimase jõuga lehte, aga hiljem hääbuvad ikka. Kahjude tõeline ulatus selgub suve keskel.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles