Juhtkiri: Kes ja millest lahti ütleb?

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar.
Mart Laar. Foto: Toomas Huik

Isamaa ja Res Publica Liidu juht Mart Laar kutsus eile oma internetipäevikus poliitikuid unustama paariks kuuks kahe aasta tagused valimislubadused, et saaks riigieelarve kulud ja tulud tasakaalu. «Eesti ees seisev ülesanne on ühelt poolt lihtne. Eelarve tulud ja kulud tuleb tasakaalu viia ning astuda kiirelt samme tööpuuduse kasvu vastu. Seda on võimatu teha, kui iga poliitiline erakond oma «pühadest lehmadest» ka praeguses olukorras kinni hoiab,» kirjutas ta.


Laaril on õigus: kui praegu võimul olevad poliitikud ei suuda lähema kuu jooksul tõmmata kusagilt lisaks valitsuse riigikogule esitatud eelarvest tulevale kokku veel ligi kolme miljardit, on riigil aasta lõpuks näpud põhjas.



Veel suurem väljakutse ootab valitsust, kes iganes sinna ka ei kuuluks, 2010. aasta eelarve koostamisel. Kui ta ei suuda tulude ja kulude poolt teineteisele lähendada vähemalt üheksa miljardi krooni võrra, kasvab puudujääk hüppeliselt ja ületab märgatavalt praegu maksimaalseks peetava kolme protsendi piiri.



Euroopa ühisraha kasutuselevõtu järjekordne edasilükkumine oleks selle tagajärgedest ilmselt üks valutumaid.



Mart Laar on poliitikuna praeguses seisus märgatavalt mugavamal positsioonil kui Reformierakonna esimehest peaminister Andrus Ansip. Erinevalt Isamaa ja Res Publica Liidust on oravaparteil suurelt väljamängitud dogmad, millest taganemine võiks hävitada kogu erakonna näo. Võimalikult madal üksikisiku tulumaks ja puutumatu vanemapalk on selles reas vaieldamatult esimesed.



Ehkki varemgi on ette tulnud seda, et Ansip on kõigutamatuks peetud väidetest lahti öelnud, oleks teda raske ette kujutada üksikisiku tulumaksu tõstmisest teatavat avaldust ette lugemas. Niisiis püsib küsimus, kes ja millistest valimislubadustest riigieelarve tasakaalus hoidmise nimel lahti ütlema peaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles