Laboris saab nähtamatu nähtavaks

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirelt arenev diagnostikavaldkond toob laboritesse aina uusi moodsaid seadmeid. Vanembioanalüütik Karita Kopp tõstab katsuteid kliinilise keemia analüsaatorisse.
Kiirelt arenev diagnostikavaldkond toob laboritesse aina uusi moodsaid seadmeid. Vanembioanalüütik Karita Kopp tõstab katsuteid kliinilise keemia analüsaatorisse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kasvajamarkerid, hormoonid, reaktiivid, analüsaatorid — sõnavirvarr, mis võhikus vaid segadust tekitab. Viljandi haigla vanembioanalüütikule Karita Koppale on need mõisted aga igapäevased.

Tillukest kabinetti jagab bioanalüütik laboriarstiga. Seal teeb ta kontoritööd: tellib analüsaatorite reaktiive ehk töölahuseid, koostab töögraafikuid ja sisestab analüüside vastuseid.

Haigla labor koosneb viiest osast: hematoloogia, kliinilise keemia, molekulaar­diagnostika, mikrobioloogia ja patoloogia laborist. Igaühes neis tehakse kindlaid analüüse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles