Tark mõtleb juba praegu ületulevale talvele

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Ehkki üks kütteperiood jäi alles äsja seljataha, maksab juba mõelda järgmistele, sest viimasel hetkel küttematerjali ostes tuleb selle eest maksta päris krõbedat hinda.

Ajalehed on täis kuulutusi, milles pakutakse müüa nii kuivi kui märgi halupuid, võrku pakitud klotse, turba- ja puitbriketti ning mitut masti küttegraanuleid. Ka hinnad on väga erinevad: üks müüb märgi küttepuid 24, teine 28 euroga.

Hind on sama mis mullu

Kuigi küttematerjali kuulutusi ilmub palju, ei soostu igaüks oma kaubast ja selle hinnast rääkima.

Aastaid Viljandis puid müünud Indrek Tumala tõdes, et eelmisel aastal nende hinnad langesid ning praegu püsivad stabiilsena.

«Kuival puul kukkus ruumi hind 45 euro pealt 35 euro peale,» lausus ta. «See on ikka päris kõva langus ning tuntav vahe.»

Tumala müüb puid peaasjalikult Viljandis ja selle lähiümbruses, ent vajaduse korral sõidab ka kaugemale maakonda.

«Mina pakun küttepuid 40-liitrises võrgus, mille hind on 2 eurot, ja kogused on mul alati täpsed. Praegu läheb hästi ka toores puu, seda annan ma 28 euroga ruumi eest,» rääkis ta ning lisas: «Mõni müüb ka 26 või isegi 25 euroga, aga iga mõtlev inimene saab aru, et kui sa müüd 25 euro eest, ei tasu see töö ära.»

Kolmemeetriste puude hind ainuüksi on Tumala arvestust mööda 23 eurot. «Aga siis veel saagimine, lõhkumine ja vedamine... Kõige eest kokku 25 eurot küsida — no igav ei hakka.»

Märja puu tahtjaid jääb vähemaks

Indrek Tumala leiab, et tähtis on ostjaid hoida. «Minu eesmärk on, et inimene, kes võtab minult puid ühel aastal, võtaks ka teisel ja kolmandal, mitte et ühel aastal viid rämpsu kohale ja siis enam ei tahetagi,» ütles ta.

Klientide puuduse üle Tumala praegu kurta ei saa, kuigi märgade puude ostjaid on aastatega vähemaks jäänud.

«Et praegu saab märga puud odavamalt, pannakse ta kuivama. See ei lähe kütteks sügisel, vaid alles ülejärgmisel talvel. Tuleva talve puud peaksid juba olemas olema. Paraku on nõnda toimivaid inimesi väheks jäänud. Puid ostetakse enamasti ikka siis, kui tuleb külm. Kuivana on need aga topelt kallimad,» kõneles ta ning lisas: «Samas minule selline variant jällegi sobib.»

Viljandis asuva Kesk-Eesti küttekontori juhataja Silver Särev nentis, et küttekontor ostab puud riigimetsa majandamise keskuselt ning toore puu ruumi hind on seal aastaid sama olnud: leppa müüakse 26 ja kaske 35 euroga.

«Müüme ju veel ka klotse, brikette ja graanuleid ning ei saa öelda, et neid küttepuude kõrval vähem ostetaks,» lausus Särev.

Suurema koguse puhul viiakse küttematerjal üle Eesti kohale tasuta. Viljandi piires on kojuvedu tasuta, kui klotse ja kaminapuid ostetakse vähemalt kümme võrkkotti, mujale viiakse koorem tasuta kohale, kui kogus on vähemalt 30 kotti. Puit- ja turbabriketti ning graanuleid tuuakse tasuta kohale alates ühest alusest. Tooreste halupuude minimaalne kogus on Viljandi piires viis ruumi ning väljaspool Viljandit kümme ruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles