Viljandlased liisivad varasemast aktiivsemalt

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Emori värske uuringu järgi on Viljandimaa inimesed viimase aasta jooksul hakanud senisest aktiivsemalt reserve koguma. Erinevalt teistest maakondadest on Viljandis märgatavalt juurde tulnud ka peresid, kel on liisingumakseid.

Nordea panga pressiesindaja Gaili Eding rääkis, et iga-aastase panganduse sihtrühma uuringu andmetel on viljandlaste säästude hulk pigem kasvanud, seda eeskätt perede seas, kelle säästud jäävad vahemikku 100 000 — 500 000 krooni, aga ka üle selle.

Hüppeliselt on kasvanud tähtajalise hoiuse populaarsus: sihtrühmas aastaga 10 protsendilt 26 protsendini.

Uuringu andmetel on Viljandis suurenenud ka liisingumakseid omavate perede hulk, mis on erandlik võrreldes teiste maakondade finantskäitumise mustriga.

Nordea Panga Viljandi kontori juhataja Merike Ohaku sõnul olid viljandlased juba headel aegadel tublid varude kogujad, kuid väga suur hulk inimesi hoiab jätkuvalt oma raha jooksval arvelduskontol, mis ei teeni suurt lisaintressi.

«Viimastel kuudel on märkimisväärselt suurenenud huvi tähtajalise hoiuse vastu, sest inimesed on hakanud varasemast rohkem otsima ratsionaalseid lahendusi oma finantside haldamisel,» märkis Ohak. Ta lisas, et oluliselt on suurenenud ka inimeste huvi finantsnõuannete järele.

Natuke üllatuslik oli Nordea Viljandi kontori juhi arvates uuringutulemus liisingumaksete osakaalu kasvamise osas, sest viimasel ajal on selgelt suurenenud inimeste ettevaatlikkus igasuguse laenutoote suhtes.

«Osaliselt võib seda põhjendada sellega, et turg on täitunud odavate autodega ja automüüjad teevad hetkel väga soodsaid pakkumisi,» arvas Ohak. «Mulgid, kes on aegade algusest olnud väga säästlikud inimesed, püüavad kasutada soodsaid võimalusi endale transpordivahendi soetamiseks. Samuti on liisingteenuse kättesaadavust soodustanud asjaolu, et hiljuti hakkasime Viljandi kontoris kohapeal pakkuma liisingfinantseerimist.»

Pangandus on Viljandis viimase aasta jooksul kiirelt arenenud, mida ilmestab näiteks kontorite- ja sularahaautomaatidevõrgu pidev laienemine. Samuti on suurenenud e-arvete, internetipanga ja makseautomaatide kasutamine, mis muudab igapäevaarveldamise kiiremaks ja mugavamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles