Tulistamisnali viis noormehe trellide taha

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline vestlus arenes esmaspäeval ühe Viljandi noormehe kontol. Ähvarduse postitamisest teate politseini jõudmiseni kulus vaid paar minutit.
Selline vestlus arenes esmaspäeval ühe Viljandi noormehe kontol. Ähvarduse postitamisest teate politseini jõudmiseni kulus vaid paar minutit. Foto: Politsei

Esmaspäeva hommikul tekkis ühe 18-aastase Viljandi koolipoisi Facebooki kontole teade, milles ta lubas koolitulistamise korraldada. Politsei uurimise tulemusena selgus, et see oli rumal nali.

Postituse autor polnud konto omanik, vaid tema aasta noorem sõber. Avalduse pärast veetis ta öö arestimajas ning tema tegevust uurivad politsei ja prokuratuur.

Hirmutav teade

Esmaspäeva hommikul vahetult enne tänavust esimest riigieksamit avastas üks tähelepanelik Facebooki kasutaja oma tuttava kontolt postituse: «Korraldan esmaspäeval koolitulistamise, hoidke pöialt mulle.» Postituses polnud öeldud, millist kooli ähvardatakse.

Mõne sekundi pärast ilmus kontole ühe kasutaja teade, et ta on sunnitud sellest juhtumist võime teavitama. Järgnes justkui kontoomaniku postitus relvast, mis tal on. Võimalikku ohtu aimates saatis üks inimene selle teabe kiiresti veebikonstaablile, kes omakorda informeeris juba kriminaalpolitseid.

Viljandi kriminaalpolitsei tõttas kohe kontoomaniku elukohta ning pidas ta kinni. 18-aastasele noormehele tuli see suure üllatusena, sest ta ei teadnud oma kontole tekkinud ähvardusest midagi.

Esialgsel uurimisel tuvastati, et postituse oli teinud hoopis kontoomaniku tuttav, kes kasutas ebaseaduslikult võõrast kasutajanime ja paroole kontole pääsemiseks ning postituse tegemiseks.

Kriminaalpolitseinikud pidasid kohe kinni ka selle isiku, kes postituse väidetavasti oli teinud, ning tuvastasid, et noorukil relva ei olnud. Ka ei avastatud midagi muud, mis viidanuks sellele, et ähvardusteadet oleks reaalselt ellu viia tahetud. Postituse teinud noormees oli oma sõnul soovinud lihtsalt sõbrale nalja teha.

Nali võib vangi viia

Kuriteos on kahtlustus esitatud 17-aastasele noormehele, kes ähvardusteate avaldas ja sellega kõigi postitust näinud inimeste turvatunnet riivas. Öö veetis ta arestimajas. Hommikul ta vabastati, sest tema edasiseks kinnipidamiseks polnud vajadust. Kõnealune alaealine on varem kriminaalkorras karistamata.

Juhtunu uurimiseks alustati kriminaalmenetlust avaliku korra raskes rikkumises relva või relvana kasutatava esemega ähvardades. Lisaks käsitletakse juhtumit võõra salasõna ebaseaduslikus kasutamises.

Relvaga ähvardamise eest võib kohus määrata kuni viie aasta pikkuse vangistuse. Võõra salasõna kasutamise eest on maksimaalne karistus kolm aastat vangistust.

Politsei hinnangul oli kõnealusel juhul ohu tekkimise tõenäosus väike ning niinimetatud ähvardaja tabati kiiresti. Politsei avaldas aga tunnustust inimesele, kes postitusest võime teavitas, ning soovitas edaspidi kõigil sellistest ohumärkidest politseile viivitamatult teada anda.

«Sellise «nalja» tegemisega seatakse ohtu väga paljude inimeste turvalisus, isegi kui reaalset tahtlust teo toimepanekuks ei ole,» selgitas politsei pressiesindaja Kerly Peitel. «Seepärast reageerib ka politsei seesugustele teadetele täie tõsidusega.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles