Keskkonnaminister on visiidil Viljandimaal

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus
Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna on keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus visiidil Viljandimaal, kus ta kohtub Viljandi juhtidega ning vaatab euroraha abiga taastatud lossiparki ning keskkonnaprogrammi toel korrastatud Kastani ja Kösti järve.

«Sel nädala otsustas valitsus suunata Euroopa Liidu eelarve järgmisest perioodist suure osa, ligi 400 miljonit eurot Eesti looduse kaitseks ja keskkonna parandamiseks. Viljandimaa on selles osas hea näide, kui palju vajalikku on võimalik euroraha toel ära teha,» ütles keskkonnaminister.

Tänavu lõppevast eelmisest Euroopa Liidu eelarveperioodist on Viljandimaa keskkonnaprojektid saanud tema sõnul ligemale 13 miljonit eurot tõuketoetusi, millest 9,6 miljonit on juba välja makstud. Tugevalt on panustatud nii looduskaitsesse kui veemajandusse, mis annab ligi seitsmele tuhandele viljandimaalasele puhta joogivee.

Tegusate eestvedajate töö tulemusena on eurorahast toetatud 13 keskkonnaprojekti, millest on valmis neli ning tegemisel veel üheksa. Kõige esimena valmis 2011. aasta kevadel Võhma katlamaja hakkpuiduküttele ümberehitamise projekt.

Praegu on töös mahukas, ühtekuuluvusfondist 4,2 miljoni euroga kaasrahastatud Suure-Jaani valla veemajandusprojekt, veel uuendatakse Pärsti valla Ramsi aleviku ja Päri küla ning Karksi valla ühisveevärgi- ja kanalisatsioonivõrgustikku. Mullu lõpetati samasisulised tööd Viiratsi vallas.

Tõuketoetused on suureks abiks ka looduse kaitsmisel. Näiteks taastatakse Soomaa rahvuspargis Raba tee, mis annab ligipääsu Osju luhtade hooldamiseks. Käsil on ka Soomaa rahvuspargi Kuresoo raba rikutud osa taastamine ning Õisu mõisapargi restaureerimine. Need tööd valmivad sel aastal. Viljandi lossipargis on juba korda tehtud 2000 ruutmeetrit kõnniteid ja pargivalgustus, samuti on lõpetatud Õisu ja mitme teise maastikukaitseala matkaradade taastamine.

Lisaks looduskaitsele ja veemajandusele jagub Viljandimaal euroraha ka keskkonnajärelevalve ning prügilate ja energiamajanduse projektidele. Euroopa Regionaalarengu Fondi 410 000 euroga tehakse keskkonnainspektsiooni Viljandi büroo Kivilõppe hoone ehitustöid ning renoveeritakse selle kõrval asuvad järelevalveobjektid. See lubab tulevikus kiirelt reageerida kalarikkumistele Võrtsjärvel ning muudele ümberkaudsetele keskkonnarikkumistele.

Eurorahadest on toetatud ka Viljandi, Viraku ja Mäekse prügilate sulgemist ja korrastamist, mis vähendab prügilatest tuleneva õhu-, pinna- ja põhjaveereostust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles