Paber: Väike vald hoiab lapsi tasuta

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolga-Jaani vallas lapsi lasteaeda saatvad vanemad on kogu Eesti peale kõige paremas seisus, sest nemad ei pea selle eest sentigi maksma ning ka kohti jätkub.

Eile avalikustas rahvastikubüroo uuringu, milles võrreldi omavalitsuste lastega peredele antavaid toetusi ning laste päevahoidu. Kui Eesti kõige lastesõbralikumaks vallaks tunnistati Illuka vald Ida-Virumaal, siis emadele ja isadele kõige sõbralikuma lastepäevahoiuga omavalitsus oli Kolga-Jaani.


Raha ei küsita


See Viljandimaa üks väiksem omavalitsus on kolm aastat tasunud lapsevanemate eest kõik lasteaiaga seotud kulud — emadel ja isadel pole vaja maksta ei lasteaiakoha ega toidu eest.


«See on valikute küsimus ja ma usun, et otsus tasub ennast ära,» põhjendas vallavanem Kalevi Kaur. Tema sõnul on vanematel nii võimalik rahulikult tööl käia ega tule muret tunda selle pärast, et lapsi pole seniks kuhugi panna.


«Meil on sel aastal tulnud vallamajja vaid üks avaldus toimetulekutoetuse saamiseks,» rõõmustas Kaur ja nägi sellel otseseid seoseid tasuta lasteaiakohtadega. Maapiirkondades peavad lapsevanemad lasteaiakoha eest maksma keskmiselt 439 krooni ja see on Kauri meelest maal töötavale inimesele suur summa.


Eesti omavalitsustest tuleb lapse päevase hoiu eest tasuda kõige rohkem raha, 1530 krooni kuus, Tallinnaga piirnevas Viimsi vallas. Viljandis tuleb vanematel maksta olenevalt lasteaiast ja lapse vanusest 261—348 krooni, lisaks veel söögiraha, mis on 20 krooni päevas ehk oli mais kokku 400 krooni.


Viljandi volikogu hariduskomisjoni juhi Heiki Raudla sõnul pole lasteaiamaksu kaotamist linnas tõsiselt kaalutudki. «Oleme raha kulutanud pigem sellele, et lasteaiakohti juurde luua ja vanu lasteaedu korras hoida,» selgitas ta. Pingutustele vaatamata ei jätku Viljandis endiselt kõigile soovijaile kohti.


Tulevik pole kindel


Kas Kolga-Jaani suudab kolm aastat tehtud soodustusi ka tulevikus pakkuda, ei julgenud Kalevi Kaur praeguses majandussituatsioonis kindlalt öelda. «Sügisel vaatame oma kulud ja tulud üle ning võib-olla peame hakkama toiduraha küsima,» hindas ta olukorda.


Üks lasteaiakoht Kolga-Jaanis maksab vallale 2950 krooni kuus. Leie lasteaias on koha hind 2716 krooni.


Viljandis näiteks tuleb tasuda koha eest ujulaga Männimäe lasteaias 3925 krooni ning kõige odavam on hind Paalalinnas asuvas Krõlli lasteaias: 2810 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles