Paber: Puukborrelioos levib

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui puukentsefaliiti haigestumine tänu vaktsineerimisele kahaneb, siis puukborrelioosi juhtude arv suureneb aastast aastasse.

Nii tõsine meie olukord ei ole kui Muhumaal, kus kuuldavasti terve küla borrelioosinakkuse sai. Siiski on ka Viljandimaal tänavu registreeritud juba kaheksa puukborrelioosi haigestunut.


Palju nakatunuid on Tarvastu vallas, üks naine aga sai tervisekaitsetalituse andmetel haige puugi käest hammustada sel kevadel Viljandis oma koduaias.


Kolm nädalat


Ülikooli kliinikumi viroloog Ene Laja ütles, et õige on analüüs teha kolm nädalat pärast puugilt hammustada saamist — varem ei teki antikehi. Tavaliselt saab nakatumise analüüsiga kindlaks teha nädal aega pärast haigusnähtude ilmnemist.


Borrelioos võib piirduda vaid väikese palavikuga, halvematel juhtudel põhjustada aga pöördumatuid närvikahjustusi, südamerikke või koguni surma.


Punetav laik


Hiljemalt neli nädalat pärast nakatumist ilmub nahale punetav laik, mis laieneb. See on keskelt heledam, äärtest tumedam. On olnud ka haigestumisjuhte, mil laiku ei tulnud.


Mõne aja pärast võivad tekkida väsimus, peavalu,


iiveldus, kehakaalu langus, kerge palavik, valu kätes, jalgades, kuklas või seljas. Vahel esineb ühepoolset näonärvihalvatust ning liigesevalu ja -paistetust.


Borrelioosi saab ravida antibiootikumidega, kuid raviga hilinemine võib viia invaliidistumiseni. Vaktsineerida borrelioosi vastu ei saa, ka ei anna haiguse läbipõdemine immuunsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles