Paber: Rõuguredelilaat meelitas mõnusa õhustikuga

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba kaheteistkümnendat korda kutsus rõuguredelilaat Heimtali neid, kes tegija või tarbijate ehtsast ja eestimaisest lugu peavad.

Möödunud laupäeval Heimtali koduloomuuseumi ja rahvamaja esisest väljast suure tüki enda alla võtnud rõuguredelid olid täis riputatud kindaid ja sokke, kampsuneid ja linikuid. Rohkem kui müük meelitasid käsitöömeistreid nende endi sõnul aga laada õhustik ja võimalus mõnusas paigas mõttekaaslastega kokku saada.


Eriline käsitööseltskond


«Siin on koos eriline käsitööseltskond,» rääkis Jaani talu perenaine Julika Roos. Tema meelest on tore, et laada ajal korraldatakse põnevaid kursusi ja õpitube ning kõlab elav rahvalik muusika.


Lisaks villale ja käsitsi kedratud lõnga keradele olid Julika ja Joel Roos kaasa toonud ka kaks süsimusta jäärapoissi, kes eemal pisikeses


aedikus heina nosisid.


«Meil on kõik ehtsad eesti lambad, nende isa on kihnlane ja ema saarlane. Aga mandri loomi on ka,» seletas pererahvas. «On hea, et lambapidamine hakkab Eestis järjest rohkem au sisse tõusma.»


Eriti suurt huvi pakkusid keerdus sarvedega villakerad lastele.


Üks teine must olevus oli ennast veidi eemal murule visanud ja magas õndsas rahus, laskmata end laadakärast vähemalgi määral häirida.


See oli Saaremaal elava tekstiilikunstniku Riina Tombergi ja tema kaasa Jüri pooleaastane Tiibeti mastif Uu.


Hüüa nii või naa


Mees kiitis koera, kes on hea valvur ja annab lisaks villa.


Küsimuse peale, kas nii raske unega tegelase peale saab kindel olla, vastas peremees, et nad valvavad vaheldumisi. «Praegu on minu kord.»


Ta seletas ka koera nime eripära. Nimelt ei tule selle väljaütlemisega kunagi eksitust: ütled õiget- või tagurpidi, ikka annab sama välja.


Riina Tomberg sai omal ajal siin kandis tuntuks Halliste koolile kampsuneid kavandades ja kududes. Nüüdki on tema müügiletil üks asi huvitavam kui teine.


«Me ei sõitnud Heimtali teenimise pärast, siin on lihtsalt nii tore olla!» ütles kunstnik.


Uued pätid valmimas


Järgmisel päeval rääkis ta, et oli lõuna paiku mõlenud: kui kaks kampsunit õnnestub veel ära müüa, siis on asi täie ette läinud. «Õnnestuski.»


Küsimuse peale, mida Uu nüüd kodus teeb, vastas Riina Tomberg: «Magab reisiväsimust välja.»


Imeilus laudlina jäi ostmata, sest mõõdud ei klappinud. Järgmine kord ehk.


Otse muuseumi ukse ees olid end laua taha istuma seadnud kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö tudengid, kes olid usinalt ametis Muhu pättide valmistamisega. Iga huviline võis näha, kuidas see töö käib. Sealsamas olid väljas tütarlaste Muhu-ainelised koolitööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles