Ameerika eriagent kutsus õpilasi külla

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA saatkonna julgeolekuametniku Dwight Pierce’i ladusast esinemisest paistis, et paljud kohtumised on harjutanud teda
publikuga ühist keelt leidma.
USA saatkonna julgeolekuametniku Dwight Pierce’i ladusast esinemisest paistis, et paljud kohtumised on harjutanud teda publikuga ühist keelt leidma. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eile käis Viljandis Ameerika Ühendriikide saatkonna julgeolekuametnik Dwight Pierce, kes kohtus Viljandi Paalalinna gümnaasiumi õpilastega, et tutvustada neile oma kodumaad ja saatkonna tööd.


Vestlus gümnasistidega sai teoks tänu kooli endisele õpetajale Laine Lembaverele, kes töötab juba aastaid USA saatkonna protokollinõunikuna.



Vaoshoitud eestlastega parema ühise keele leidmiseks küsis Pierce kokkutulnutelt algatuseks, kes neist sooviks külastada tema ilusat sünnimaad.



Tõstetud käsi silmitses jätkas ta naljatamisi: «Vaevalt, sest ma sündisin keset Alaskat.»



Ohio osariigis üles kasvanud, seal politseinikuna alustanud ning hiljem eriagendiks saanud Pierce on Ühendriikide julgeoleku hüvanguks töötanud Bosnias, Kreekas ja Iraagis. Pärast teenistust Bagdadis pidas ta Eestit endale meeldivaks vahelduseks.



Tema põhiülesanded on tagada kodumaa diplomaatide turvalisus ja teha koostööd Eesti politseiga, kuid üsna sageli astub ta üles ka mitmesugustel kohtumistel.



Paalalinna kooli õpilastele andis Pierce põgusa ülevaate viisakorrast. «Lubame oma riiki viisavabalt turiste vaid nendest riikidest, kes on meile olulised ja usaldusväärsed parnerid,» lausus



Pierce, viidates Eestile kui arenenud ja infotehnoloogias pädevale ühiskonnale ning meie kuulumisele NATO-sse.



Pärastlõunal tegi julgeolekuametnik tutvumisvisiidi Viljandi politseikomissari Alvar Pähkli juurde.



Pierce kunstnik Irena Baruch Wiley tööde näituse pidulikul lõpetamisel Kondase keskuses. See üritus oli riikidevahelise koostöö järjepidevuse märk, sest kunstniku mees John Cooper oli aastatel 1938—1940 Ühendriikide erakorraline ja täievoliline esindaja Eestis ja Lätis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles