Kiri: Taas prügist

, Viljandi linnamajandusameti juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanad keskkonnanõuetele mittevastavad prügimäed suletakse 16. juulist.
Vanad keskkonnanõuetele mittevastavad prügimäed suletakse 16. juulist. Foto: Elmo Riig / Sakala

6. mai «Sakala» esiküljel ilmunud uudis prügimajandusest külvas kahjuks paljude lehelugejate hulgas segadust. Teen selle leevendamiseks mõningad täpsustused.


Tulenevalt jäätmeseadusest, pakendiseadusest ning ka Viljandi linnavolikogu käesoleva aasta 25. aprillil vastuvõetud määrusest tuleb linlastel silmas pidada mitut olulist aspekti.



Esiteks seda, et sortimata segaolmejäätmete ladestamine prügilasse on keelatud. Teiseks lasub sorditud pakendite kogumise ja käitlemise kohustus taaskasutusorganisatsioonil ning seda tööd rahastatakse riiklikult pakendi aktsiisimaksu arvelt, mitte omavalitsuste kaudu.



Viljandi linnavalitsus organiseeris korraldatud jäätmeveo konkursi ning selle põhjal kinnitati võitjaks soodsaima pakkumise teinud ettevõte, aktsiaselts Cleanaway. Korraldatud jäätmevedu puudutab olmejäätmete sortimise jääkprodukti (kui on eraldatud papp ja paber, pakendid, elektroonika, bio- ja ohtlikud jäätmed ja muu säärane).



Viljandis on paigaldatud 46 konteinerit segapakendite kogumiseks ning 29 konteinerit paberile ja papile.



Lähiajal lisandub neile veel 13 konteinerit. See teenus on tarbijaile tasuta. Jäätmevedajalt on meil kõigil võimalik tellida sorditud pakendile kuni sajaliitriste pakendikottide äraveo tasuta teenust.



Linnavalitsus on kehtestanud Viljandi prügilasse ladestatavate jäätmete hinnad. Sorditud segaolmejäätmete puhul on hind 978,8 krooni tonn. Sortimata olmejäätmete puhul on aga määraks 2360 krooni tonni eest.



Mis puudutab korteriühistute täiendavalt tellitud paberi, papi ja pakendi veoteenuse hinda, siis neid peab vedama eraldi ning selliste tellijate vähesusest tingituna ongi veo omahind kõrgem.



Kas seaduserikkujad pääsevad odavalt? Siin on otseselt tegemist vargusega seaduskuulekate kodanike taskust.



Üks asi on siiski õige: kõige odavam aus jäätmekäitluse lahendus on endiselt jäätmete sortimine.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles