Naiste lennuk keerutas tolmu tuletõrjedepoo õuel

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi esimene Po-2 pandi kokku juba 1920. aastate lõpul, leidis see eri moel kasutust veel 1940. ja 1950. aastatelgi.
Kuigi esimene Po-2 pandi kokku juba 1920. aastate lõpul, leidis see eri moel kasutust veel 1940. ja 1950. aastatelgi. Foto: Repro

Samal ajal kui viljandlased õhtustel jalutuskäikudel linna peaväljakul Jak-9 hävituslennuki juures peatusid, oli kesklinnas veel teinegi lennuk. Nimelt kasutati Väike-Turu tänaval tuletõrjedepoo õuel motoristide koolitamiseks Po-2 tüüpi avatud kabiiniga kahekohalist aeroplaani.

Lennundusentusiastide hulgas heaks õppelennukiks tituleeritud Po-2 kogus sõja ajal kuulsust kui naiste lennuk, sest väidetavalt olevat seda tüüpi masinaga naisi rinde kohale vaenlase öörahu häirima ning väiksemat sorti lõhkekehi alla loopima saadetud.

Et lennuk Viljandi tuletõrjedepoo õuele jõuaks, olid Po-2 tiivad varem kerest eemaldatud. Samasugusel lennuvõimetul kujul tõsteti see vähemalt ühel korral MAN-veoauto turjale ja veeti uhketest mudellenduritest palistatuna mai- või oktoobripühade paraadil rahva eest läbi. Teise auto kastis sõidutati samal ajal purilennukit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles