Maire Sala: Halliste kalmistul varesed ei kraaksu

, kalmist­u­kultuurihuviline­
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Sala
Maire Sala Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

RIIGI KAITSE all oleva muinsuskaitselise mälestisena on 8,4 hektari suurune Halliste surnuaed Halliste Püha Anna koguduse maa. Selle hooldamise kulud katab Halliste vald.


Kõnealusele kalmistule on maetud Karksi, Abja, Halliste ja teistegi valdade lahkunuid. Kuulusid ju omal ajal ka praeguse Karksi valla alad Halliste kihelkonda — oma väiksemad surnuaiad rajati ümbruskonda alles hiljem. Nüüd aga peab Halliste vald suure surnuaia ja selle kaitsevööndi korrashoidmisega üksi hakkama saama.



MUINSUSKAITSEAMETI tellimusena korraldas Eduard Rajari 2006. ja 2007. aastal kalmistu inventeerimise. Surnuaed on jaotatud 34 kvartaliks, millel omakorda on tähistatud ligi 8000 nimelist hauakohta. Kõigest sellest on olemas ka digitaalne andmebaas.



Lepingulise hooldajana oleme mina ja mu abikaasa Halliste kalmistuga seotud alates 2004. aastast. Selle aja vältel on tulnud teha palju rasket käsitsitööd, kuid südameasjaks on meile olnud ikkagi kalmistukultuuri väärtustamine.



Seepärast oleme püüdnud ellu viia mitmeid uusi ideid — alati ei pea rahapuuduse taha varjudes käsi laiutama.



Näiteks tekkis meil mõte ala ümbritsev müür võsa varjust ja kõdunenud prahi seest nähtavale tuua. Ka vald pani õla alla ja 607 meetrit aeda saigi kolmandiku kõrgust juurde.



Järgmisena sai peavärava juurde paigaldatud infotahvel. Selle juures olid abiks teadjamad inimesed, kes aitasid fikseerida ajaloo ja kultuuri seisukohalt oluliste hauaplatside kohad. Tahvli valmistamist toetas muinsuskaitse.



Kui sündis idee tähtsamad hauad ka kohapeal märgistada, leidsime tuge naabruses asuva põhikooli tööõpetuse õpetajalt Jaanus Ermitsalt. Tema õpilastele oli 74 puittahvlikese valmistamine just sobiv käeharjutus.



August Kitzbergi vanemate hauaplatsi tähis seisis aastaid ilma vaskplaadita, mis kunagi metalli kogumise hulluses kaduma läks. Muinsuskaitse talgupäeval paneme sinna uue nimeplaadi ning tähistame ka Stackel­bergide kabeli, mis sai eelmiseks sügiseks uue katuse.



Et ka surnuaias kehtib jäätmete sortimise nõue, oleme loonud eraldi kogumiskohad küünlatopsidele, klaasile ja keraamikale.



KEVAD ON kalmistul üks ilusamaid aastaaegu: maa on lehtedest puhtaks saanud, kuid rohu niitmiseni on veel veidi aega. Ikka askeldab keegi oma platsil ja rahvast tuleb nii lähedalt kui kaugelt.



Jalutajatele on kosutuseks linnulaul, mis kostab varavalgest hilisõhtuni. Ja varesed Halliste kalmistul ei kraaksu. Tulge homme muinsustalgutele ja uurige ise, miks see nii on!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles