Koidu seltsimajas elustub Vana-Rooma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seasaare näitemängu selts toob Koidu seltsimajas lavale loo «Romulus Suur».
Seasaare näitemängu selts toob Koidu seltsimajas lavale loo «Romulus Suur». Foto: Seasaare näitemängu seltsi fotokogu

Reedel esietendub Koidu seltsimajas Seasaare näitemängu seltsi lavastus «Romulus Suur». Šveitsi näitekirjaniku Friedrich Dürrenmatti komöödia lavastas Ain Saviauk ja etenduses osalevad kõik neliteist Seasaare näitetrupi näitlejat.


Idee näitemänguseltsiga «Romulus Suur» käsile võtta tuli lavastajalt, kes on juba varem silma paistnud eriliste mängupaikade valikuga. Saviauk leiab, et lagunev Koidu seltsimaja on sellele lavastusele väga sobiv paik.

««Romulus Suur» jäi silma, sest räägib impeeriumi sünnist ja surmast. Minu arust on aeg soodne uue impeeriumi kasvuks,» põhjendab lavastaja oma valikut. Tema sõnul on näidendi mõtisklused ja arutelud väga ajakohased. Lavastuse juhtmõte — kõige õnnelikum aeg on, kui üks impeerium lakkab olemast ja teine ei ole veel sündinud — viitab sellele, et kuigi impeeriumid kaovad, ei suuda inimene ennast muuta, ja see loob aluse uue impeeriumi tekkele.

Lavastaja sõnul on kolm põhjust, miks «Romulus Suurt» vaatama minna. Esimene on näidendi teema, teine see, et kõik näitlejad laval on inimesed meie kõrvalt, kolmas, et saab näha Koidu seltsimaja seisukorda.

Näitlejad ja Viljandi ettevõtted teevad üheskoos seltsimaja külastamiskõlblikuks. Muldpõrandale rajatakse laudteed ja maja köetakse soojaks, kuid lavastaja soovitab tulijatel panna jalga mugavad jalanõud ja võtta kaasa soojad rõivad. Lavastust plaanitakse Koidu seltsimajas mängida seitse korda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles