Näitusel selguvad parimad karikatuurid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval avati Sakala keskuses kunsti- ja fotonäitus «Kunst ühendab».
Esmaspäeval avati Sakala keskuses kunsti- ja fotonäitus «Kunst ühendab». Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna kell 17 avatakse Viljandis Sakala keskuse jalutussaalis karikatuurinäitus «Ju(u)be(l)dused».

Käesolev aasta on Viljandi linnale juubelite aasta. Oluliste tähtpäevade rohkusest ajendatuna kannab seekord juba kümnendat korda peetav Edmund Valtmanile pühendatud karikatuurivõistlus pealkirja «Ju(u)be(l)dused».

Senini ainsa eestlasena Pulitzeri preemia pälvinud karikaturisti nime kandev konkurss on osalemiseks avatud kõigile pilapiltide loojatele üle Eesti. Parima karikaturisti väljaselgitamine on seekord usaldatud auväärsele publikule. Oma lemmiku poolt saab hääletada 6. aprillini Sakala keskuses avatud näitusel ning samal õhtul peetaval huumoripeol «Grupipilt», kus antakse kätte ka stipendiumid. Selle pälvib kuus parimat karikaturisti.

Edmund Valtmani seob Viljandiga mitu niiti. Aastatel 1927—1930 õppis ta Adamsoni algkoolis ja Viljandi maagümnaasiumis ning aastatel 1940—1942 töötas Viljandi linnavalitsuses ja maakonnavalitsuses mitmesugustes ametites. 1944. aastal põgenes Valtman koos abikaasaga Eestist ja 1949. aastal asus elama Ameerikasse. 1951—1975 töötas ta ajalehe «Hartford Times» karikaturistina. 1962. aastal tunnustati Valtmani poliitiliste karikatuuride eest Pulitzeri preemiaga.

Pärast preemia võitmist hakkasid tema karikatuurid ilmuma rohkem kui saja riigi ajakirjanduses, sealhulgas ajalehtedes «Washington Post» ja «The New York Times». Karikatuure joonistas Edmund Valtman kõrge vanuseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles