Sakala mängud kutsuvad inimesi ühe kaabu alla

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaike Rajaste koos seninägematutes mõõtmetes Mulgi kaabuga, mis sõidab Viljandimaa esindusega ka Tallinna üldlaulu- ja tantsupeole.
Vaike Rajaste koos seninägematutes mõõtmetes Mulgi kaabuga, mis sõidab Viljandimaa esindusega ka Tallinna üldlaulu- ja tantsupeole. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ülejärgmisel laupäeval avatakse Viljandis Vabaduse platsil Sakala mängud, mille kestel peetakse maakonna tantsu- ja laulupidu.


Üheksandat korda peetavate ajaloolise Viljandimaa Sakala mängude põhisümbol on maailma suurim Mulgi kaabu, mille läbimõõt on kolm ning kõrgus poolteist meetrit. Mängude moto «Hoiame kokku» viitab ühelt poolt majanduslikult kitsale ajale, teiselt poolt aga ühtekuuluvustundele.



Viimaste andmete järgi astub peol üles 1800 lauljat ja pillimängijat ning 800 tantsijat.



Avamisele annavad muusikalist vürtsi Viljandi muusikakooli puhkpilliorkester Bert Langeleri dirigeerimisel ja Viljandi muusikakooli ansambel Tonio Tamra ja Maarika Reimandi juhatusel. Publiku ette astub ka võimlemisklubi Meetrum.



Sakala mängude tule tantsivad Viljandi spordihoone ees põlema rahvakultuuriseltsi Vabajalg mehed ning mängud jätkuvad maakonna tantsupeoga spordihoones.



Avamisele järgneb nädal täis spordivõistlusi, kus arvestust peetakse valdade kaupa. Kavas on kergejõustik, köievedu, palli- ja lauamängud, mälumäng, jooksud, vabamaadlus, jahilaskmine ning jalgrattakross. Võitja väljaselgitamiseks liidetakse kaheksa parema spordiala tulemused.



30. mail peetakse maakonna laulupidu, mis algab rongkäiguga Viljandi raekoja eest. Laulupeol astub üles ka Viljandimaa noorte kitarriorkester, kuhu kuulub noori kitarrimängijaid Olustverest, Suure-Jaanist, Tarvastust ja Viljandist.



Et Sakala mängud on veidi rohkem kui kuu enne üldlaulu- ja tantsupidu, kattub mängude kultuuriosa suuresti Tallinna peo omaga ning lauljad ja tantsijad saavad ennast näidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles