Kosmiline õhustik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järjekordsel džässiteisipäeval Viljandi elustiiliklubis Podagra avanes publikul võimalus kuulata üht eesti hinnatumat ja omapärasema helikeelega lauljat Kadri Vooranda, kes kostitas teda põnevate improvisatsioonide ja rütmimängudega.

Kadri Voorand on džässilaulja ja helilooja, kes on saavutanud edu nii kodus kui välismaal. Ta on pälvinud 2008. aastal tiitli aasta noor džässitalent, valitud «Rainbow Jazzi» parimaks vokalistiks ning teeninud preemiaid mitmel konkursil.

Noort artisti on iseloomustatud kui omapärast improviseerijat ning heliloojat, kelle stiil on isikupärane ja mõnel määral ekspressiivne.

Kadri Voorannalt on ilmunud kaks autorialbumit: «Tunde kaja» aastal 2010 ning «Kosmogooniline etüüd» tänavu.

Seekord esines Kadri Voorand Group koosseisus Paul Lyytinen (saksofonid), Mihkel Mälgand (kontrabass), Ville Pynssi (trummid) ja Joel-Rasmus Remmel (klahvpillid). Alustuseks esitasid nad albumilt «Tunde kaja» energilise pala «This is My Dance», milles Paul Lyytinen pakkus värvikireva ja eklektilise soolo.

Seekord kasutas Kadri Voorand ka elektroonikat, tekitades kajaefekte, mis muutsid õhustiku kosmiliseks ja salapäraseks. See sobis suurepäraselt kokku loo «Aeg» metafüüsilise kontekstiga.

Kanti ette ka kolm isamaalist lugu. Neist «Estonia» käsitles aktuaalset väljarändeteemat. Pala oli üles ehitatud küsimuse ja vastuse vormis ning kätkes teadmatust, aga ka siirust ja peidetud kurbust.  

Kadri Vooranna lavaline olek pole kuigi eestlaslik: pilku köidavad žestikuleerimine, tantsusammud, särav naeratus, millest õhkub soojust...

Paul Lyytineni mängustiil on jõuline ja ideederohke, isikupärane ning pisut erinev traditsoonilisest improvisatsioonist. Ville Pynssi rütmikirevus andis muusikale uued tasandid. Tunnustatud bassist Mihkel Mälgand ei soleerinud seekord improvisatsioonidega, kuid kokkumäng Ville Pynssiga oli muljetavaldav. Noor andekas pianist Joel-Rasmus Remmel jäi meelde huvitavate lahendustega.

Hea meel on tõdeda, et meil on muusikuid, kes muretsevad oma rahva ja riigi pärast nii, et nad panevad mõtted oma loomingusse. Kadri Voorand Group on otsekui džässivõlurid, kelle mütsis ei peitu ainult valged jänesed, mida saab sealt välja tõmmata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles