Tõnu Juul: suurema osa neelab transport

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakondlasest riigikogu liige Tõnu Juul
Reformierakondlasest riigikogu liige Tõnu Juul Foto: Elmo Riig / Sakala

Eelmisel aastal kuluhüvitised viimse euroni ära kasutanud riigikogulane Tõnu Juul kinnitas, et ka temal on tööga seotud väljaminekute seas silmapaistval kohal sõidukulud.

Laupäevane «Sakala» kirjutas, et riigikogu kantselei hiljuti avaldatud kokkuvõtte kohaselt kasutasid mullu tööga seotud kulude hüvitamiseks ettenähtud 12 168-eurose summa viimseni ära viis parlamendi liiget.

Keskerakondlaste Aivar Riisalu, Olga Sõtniku ja Yana Toomi ning reformierakondlase Urmas Klaasi kõrval oli nende seas ka viimasena nimetatu parteikaaslane, Järva- ja Viljandimaalt parlamenti pääsenud Tõnu Juul.

USA-s visiidil

Kui Juuliga samas valimispiirkonnas kandideerinud Keskerakonna peasekretär Priit Toobal, sotsiaaldemokraat Helmen Kütt ning Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esimees Kaia Iva rääkisid, et üks nende peamisi kuluallikaid oli transport, siis USA-s riigikaitse komisjoniga visiidil olnud Tõnu Juulilt endalt ei õnnestunud eelmise töönädala jooksul kuluhüvitiste kohta vastuseid saada.

Sarnased kulud

Eilseks oli Tõnu Juul Eestis tagasi ning selgitas oma kulusid. Nagu selgus, ei erine tema tööalased väljaminekud kuigivõrd juba leheveergudel sõna saanud kolleegide omadest.

«Suurema osa kuluhüvitistest neelab transport. Sõidan sageli Viljandi ja Tallinna vahet,» ütles riigikogulane. Küsimusele, kui mitu korda nädalas Viljandi ja pealinna vahet sõita tuleb, vastas Juul, et pole selle üle arvet pidanud, kuid keskmine võib jääda nelja edasi-tagasi otsa juurde.

«Kuus kulub kütusele 400—450 eurot,» märkis Tõnu Juul. Ühtlasi maksab ta kuluhüvitistest autoliisingut. «Kuid minu auto ei ole uuena ostetud,» täpsustas ta. «Auto mark on Hyundai.»

Tõnu Juul tõdes, et enamasti kujunevadki tööga seotud väljaminekud suuremaks just neil saadikutel, kelle valimispiirkond asub pealinnast kaugemal. «Näiteks Rap­la- või Harjumaa saadikutega võrreldes on nende sõidukulud kindlasti tunduvalt suuremad,» ütles ta.

Tõnu Juul märkis, et enamiku aastast kasutas ta hüvitisi umbes 80 protsendi ulatuses, kuid aasta lõpul olid kulud suuremad. «Viljandlaste riigikogukülastused, väliskülalistele meenete ostmine riigikogu kantseleist ja fraktsiooni väljasõidud,» loetles ta kuluallikaid.

Riigikogulase kinnitust mööda olid tema töökulud eelmisel aastal tegelikult mõnevõrra suuremad kui 12 168 eurot, kuid ülejäänud osa tuli tal endal katta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles