Suurjooksu hõivamine

Heino Laiapea
, ümber Viljandi järve jooksja aastast 1974
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Laiapea
Heino Laiapea Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

8. VEEBRUARIL sain ma veebilehelt jooksuportaal.blogspot.com teada, et Viljandi suurjooks lahkub Stamina järvejooksude sarjast. Stamina juhi Urmo Raiendi sõnul tegi sellise otsuse Viljandi linnapea Loit Kivistik.

«Tema soov oli, et suurjooks ümber Viljandi järve toimub sel aastal iseseisva üritusena ja ei kuulu ühtegi sarja. Sarja mittekuulumine ei ole kuidagi seotud Eesti krossijooksu meistrivõistlustega,» nentis Raiend.

13. veebruari «Sakala» andis teada, et linnapea vahetab ka võistluste korraldajat: maakonna spordiliidu asemele astub Viljandi linn. Linnapea otsus võtta vahetult enne jooksule registreerimise algust spordiliidult selle võistluse korraldamise õigus, olles samal ajal liidu juhatuse liige, on kummaline.

Küsisin Loit Kivistikult 21. veebruaril Viljandimaa spordiliidu üldkoosolekul, miks ei vahetatud jooksu korraldajat eelmise või tuleva jooksu järel. Selget vastust ma ei saanud. Üritusega seotud inimesed selgitasid samal koosolekul, et erimeelsusi oli Staminaga, mitte jooksu kohalike korraldajatega.

Miks aga linnapea ei informeerinud otsusest spordiliitu ja teisi (endisi) korraldajad ning nood pidid sellest ajalehest lugema? Sellele vastas Kivistik, et ajakirjanikud ruttasid sündmustest ette.

Üldkoosolekul valiti ka uus, seitsmeliikmeline spordiliidu juhatus. Sellesse kuulub teiste seas kaks Viljandi linna allasutuse esindajat, kuid linnapea sinna ei kandideerinud.

NII NAGU PALJUD spordiklubidesse koondunud sportlased, saan ma aru, et jooksu korraldamise hõivamise põhjus on ikkagi rahas. Ent Viljandimaa spordiliidu toonase juhatuse liikmena pidi Loit Kivistik väga hästi teadma liidu rahade kasutamist.

Seni said need spordiklubid, kes jooksu heaks rakkes olid, toetust ning seda jätkus ka muudele maakonna spordiüritustele. Nüüd on tengelpunga rauad linna käes.

Suurjooks ümber Viljandi järve on alates 2001. aastast olnud linna toode. Tollasel meeril Peep Arul oli nutti, et see väärikas võistlus patentida. 2001. aastal võtsid ürituse korraldamise oma õlule kohalikud ettevõtjad. Et see polnud aga lihtne ülesanne, oli jooks järgmisel aastal taas spordiliidu organiseerida.

2004. aastal määras linnavalitsus Viljandimaa spordiliidule 75. ümber järve jooksu korraldamise eest kultuuri- ja spordipreemia. 2009. aastal tunnistas spordiliit Jõud 80. suurjooksu ümber Viljandi järve aasta piirkondlikuks spordisündmuseks.

«Jooksu kohta hakkab õige pea infot edastama keskkond www.viljandijarvejooks.ee. See leht hakkab ühtlasi kajastama ürituse varasemat statistikat ja ajalugu,» lubas linnapea «Sakala» lugejatele 28. veebruaril ilmunud arvamusloos. 11. märtsil veel lubatud infot polnud. Ja jooksule registreerimine algas 16. veebruaril, mitte 15. veebruaril, nagu märkis oma arvamusloos linnapea.

Jooksjatel võib olla ükskõik, kes võistlust korraldavad, kuid korraldamise ülevõtmisest tuleks rääkida nii, nagu see on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles