Naistepäeva hitid on tulbid ja roosid

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uku lillepood on naistepäevaks valmistunud pikalt. Sel päeval hakatakse poes õisi müüma juba hommikul kell kaheksa.
Uku lillepood on naistepäevaks valmistunud pikalt. Sel päeval hakatakse poes õisi müüma juba hommikul kell kaheksa. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kui noored ostavad Viljandi lillepoodide töötajate sõnul rohkem tulpe ja roose, siis eakad eelistavad oma kallimaid meeles pidada traditsioonilise punase nelgiga.

Männimäe Selveris asuva Riketsi lillepoe juhataja Evelin Ulbi sõnul hakati sealt tulpe ja roose suuremates kogustes ostma kaks päeva enne naistepäeva.

«Inimesed on öelnud, et nad ei hakka naistepäeval järjekorras tunglema. Ostavad varem valmis ning peidavad lille kodus ära,» rääkis Ulp.

Tähtpäevaks asuti poes valmistuma kuu aega tagasi. Siis tõsteti ümber inventar, et kliendid lilleostmistuhinas üksteisele otsa ei jookseks. Lilled telliti paar päeva enne naistepäeva. Poes müüdavad tulbid ja nartsissid tulevad Riketsi enda aiast ning roosid tuuakse Hollandist.

Juhataja sõnul on naistepäev see aeg, mil lillepoe töötajatel on käed kõige rohkem tööd täis. «Seda menu saab võrrelda ehk koolilõpetamiste ning emadepäevaga,» kõneles ta. «Kui naistepäeval läheb kõige rohkem lilli kahel päeval, siis koolide lõpetamised on hajutatud pikema aja peale ning teinekord on see väga väsitav.»

Hulgi ostes saab odavamalt

Uku keskuse lillepoe juhataja Piret Kallas ütles, et suured tulbi- ja roosikogused said tellimiseks kirja pandud kuu aega tagasi.

Eile oli tulpe võimalik suuremates kogustes ka soodsamalt osta. «Kui võtate kümme tulpi, saate need odavamalt kui üksikult ostes,» selgitas Kallas ning lisas, et päev hiljem võivad hinnad juba muutuda.

Lisaks kohapeal ostmisele pakub pood kulleriteenust. Seda on kliendid Kallase sõnul ka agaralt kasutanud. «Päris sadat tulpi tellitud ei ole, aga näiteks 80 tulpi korraga küll. Need ostis üks firma oma naistöötajatele.»

Floreas Viljandi Centrumi poes maksab tulp 1 euro, punane nelk 90 senti ning rooside hinnad algavad 1.10 eurost.

«Täpset tulpide arvu, mis meil tellitud sai, öelda ei oska, aga kindlasti on neid 500 ligi,» lausus lillepoes tööl olnud müüja Tiina Viigand.

Kuigi eile keskpäeval oli olukord lillepoes rahulik, ütles teine müüja Kadri Nõmmik, et enamasti astuvad inimesed sealt läbi õhtul. «Naistepäeval hakkab ostmine pihta juba hommikul vara ning kestab õhtuni,» lisas ta.

Nooremad inimesed eelistavad Nõmmiku tähelepanekut mööda oma kallimaid üllatada tulpide või roosidega. Vanemad on harjunud sel päeval ostma punaseid nelke.

Nii nagu Uku lillepoes, on ka Centrumis tulpidel soodushind: kümme tükki saab kaheksa euroga. «Aga kui mõni soovib näiteks terve kapi tühjaks osta, saab ta allahindlust võib-olla 50 protsenti,» sõnas Viigand naljatades.

Naistepäev toob suure käibe

Mulgi marketis avatud Teemu äri juhataja Dena Kivilaane jutu järgi ei ole noorte ja vanemate inimeste lille-eelistuste vahel väga suurt erinevust. «Kuigi väljas on veel lumi, ihkab hing ikkagi kevadet ning seepärast kingitakse palju kevadlilli,» lausus ta.

Vanemad inimesed lilledele palju ei kuluta ning lepivad paari õiega. «Samas on meil juba käinud mehi, kes alguses loevad ette, kuhu nad minema peavad, ning siis paluvad kakskümmend või kolmkümmend lille,» rääkis Kivilaan ning lisas, et on ka vastupidiseid näiteid. «Mehed lähevad hommikul tööle ning kui neil lilli ei ole, hakkavad naised nägusid tegema. Siis viiakse neile lilli ning õhtul oma armsamale ka.»

Kuigi Teemu äri juhataja ei oska öelda, kui suure osa käibest moodustab just naistepäeva lillemüük, sõnas ta, et see on kõvasti suurem kui tavaliselt ühe kuu kokkuvõttes.

Küsimusele, kas suure osa päevast lillede keskel veetev florist ka endale naistepäevaks õit soovib, lausus Kivilaan, et kõik naised soovivad lilli. «Ikka tahame! Arvatakse, et kui sa töötad lillepoes, siis sa lilli ei taha. Tahame.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles