Tahvelarvutid muutusid laste käes muusikariistadeks

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetaja Tiina Jõgise juhendamisel koondusid lapsed tahvelarvutite orkestrisse, et pillipäeva lõpukontserdil esitada omalaadset muusikat.
Õpetaja Tiina Jõgise juhendamisel koondusid lapsed tahvelarvutite orkestrisse, et pillipäeva lõpukontserdil esitada omalaadset muusikat. Foto: ANNE PÕLDSAAR

Veebruarikuu viimasel päeval Tarvastu gümnaasiumisse Viljandimaa koolipillipäevale kogunenud lapsed musitseerisid muu hulgas tahvelarvutitel.

«Tarvastu gümnaasiumis on sellest õppeaastast klassikomplekti jagu tahvelarvuteid ning nendest moodustatud orkester töötas suure menuga,» ütles Tarvastu gümnaasiumi õpetaja Tiina Lillepuu. «Lastele, kes polnud iPadiga varem kokku puutunud ja said seda nüüd esimest korda oma näpuga puudutada, oli see juba iseenesest põnev.»

Pillipäeval osales 90 muusikahuvilist last üheksast Viljandimaa koolist ning põnevust ei pakkunud neile ainult tahvel­arvutid, vaid ka traditsioonilised muusikariistad.

«See oli kõige lahedam pillipäev, mis on üldse olnud, sest oli väga palju valikuid, kuhu minna,» ütles õpilane Karl Kristofer Alp ja lisas, et talle meeldis iseäranis õppida väikekannelt ja meisterdada vilepilli.

Tänavu töötas 11 õpituba, millest iga laps võis endale valida kolm meelepärasemat. Töötubades meisterdati vile- või rütmipilli, mängiti traditsiooniliselt plokkflööti, aga ka plaat- ja rütmipille, väikekannelt ja kitarri, improviseeriti klaveril ning musitseeriti isegi koolimööbliga.

Varem kandis üritus plokkflöödipäeva nime, kuid see polnud enam sobilik, sest mitu aastat on lisaks plokkflöödile õpitud ka teisi pille.

Suurem pillivalik on ka huviliste arvu kasvatanud. Kui muidu on pillipäeval osalenud 60 või 70 last, siis seekordsel kümnendal üritusel tehti osalejate rekord. Muusikahuvilisi oli Jakobsoni, Holstre ja Viljandi kesklinna koolist, Kärstna põhikoolist, Võhma, Suure-Jaani ja Tarvastu gümnaasiumist, Ämmuste koolist ning Viljandi huvikoolist.

Pillipäev lõppes suure ühiskontserdiga, millel lapsed näitasid töötubades õpitud oskusi.

«Esinemised olid küll lühikesed, aga hea oli näha, kui palju on võimalik natukese ajaga selgeks õppida,» lausus Tiina Lillepuu. Ta selgitas, et üks rühm sai õpitoas olla 45 minutit ning igast õpitoast käis läbi kolm rühma.

«Kõigil plokkflöödi-, kandle- ja kitarrimängijatel oli esitada väike pala, mida nad enne olid harjutanud,» kirjeldas Lillepuu ja lisas, et hästi vahva oli ka klaveriimprovisatsioon, mis sündis kohapeal. «Õpetaja saatis klaveril ja laps mängis kas mustadel või valgetel klahvidel, püüdes tabada juhendaja mängitava meeleolu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles