Kuues linna lasteasutuses jätab tuleohutus soovida

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi muusikakooli õppejuhataja Marko Mägi ütles, et kool on renoveerimist oodanud kaua. Pilt on tehtud teisel korrusel, kus päästeameti sõnul õppetööd teha ei tohiks.
Viljandi muusikakooli õppejuhataja Marko Mägi ütles, et kool on renoveerimist oodanud kaua. Pilt on tehtud teisel korrusel, kus päästeameti sõnul õppetööd teha ei tohiks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi muusikakooli vana osa on puitvahelagedega ning seal pole tagavaratreppi, mida mööda inimesed tulekahju korral välja pääseksid.

Muusikakooli direktori Tonio Tamra sõnul on päästeameti tuleohutuskontrolli inspektor öelnud, et õigupoolest ei tohiks inimesi kooli vana osa teisele korrusele üldse lasta, rääkimata kolmandast korrusest, kuhu viib puittrepp. «Paraku oleme ruumipuuduses sunnitud ka seal õppetööd läbi viima,» nentis Tamra.

Ent muusikakool pole ainus Viljandi haldusalasse kuuluv lasteasutus, millele päästeamet on ettekirjutuse teinud. Tuleohutus jätab soovida veel viies asutuses.

Lõuna päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo juhataja Almar Nuuma sõnul on linnavalitsus tuleohutuse tagamiseks teinud tõhusat tööd. «Seal, kus esineb puudusi, nendega ka tegeldakse,» toonitas ta.

Nuuma ütlemist mööda ei saa esile tõsta asutust, kus tuleohutuse tagamine oleks kõige probleemsem, küll aga on mõnele tehtud rohkem ettekirjutusi kui teistele. Üks selliseid on Viljandi muusikakool.

«Jaanuaris tegi Lõuna päästekeskus Viljandi muusikakoolile ettekirjutuse, et muusikakooli vanasse hoonesse tuleb rajada igalt evakuatsioonialalt nõuetekohased evakuatsiooniteed ja -pääsud,» kõneles Nuuma.

Otsest tuleohtu hoones siiski ei ole, sest tuleohutuspaigaldised on seal olemas. «Mai lõpuks tuleb teha elektripaigaldise tehniline kontroll — see aitab ennetada võimaliku tulekahju tekkimist.»

Oodatakse remonti

Muusikakooli õppejuhataja Marko Mägi ütles, et kooli vanas osas tehti viimati remonti 1970. aastate esimesel poolel. Uut remonti on oodatud kaua ja pingsalt. «Ka mina olen aastaid südant valutanud, mis muusikakoolist saab,» tõdes ta.

Volikokku kuuluva Tonio Tamra kinnitusel on kooli renoveerimine linna arengukavas, nagu ka Valuoja rattatee tunneli idee, mille volikogu eelmisel nädalal maha hääletas.

«Esmajoones peaks linnas korda tegema need asjad, mis inimesi igapäevaselt puudutavad. Neid on küll palju, aga kui rääkida lasteasutustest, siis näiteks huvikooli duširuumid vajavad kordategemist,» lausus ta. «Terve mõistus ütleb, et selle tunneliga saab oodata.»

Direktori jutu järgi on linnavalitsus lubanud muusikakooli vana osa hakata renoveerima siis, kui lauluväljak on valmis.

Viljandi linnavalitsuse majandusameti juhataja Reevo Maidla sõnul hakatakse muusikakooli renoveerima kõige tõenäolisemalt 2014. või 2015. aastal. «Päästeamet on meile öelnud, et 15. detsembriks 2015 peavad olema välja ehitatud vana maja teine evakuatsioonitee ning nõuetekohased pääsud,» ütles Maidla.

Praegu õpib Viljandi muusikakoolis 275 last, kuid Tamra kinnitusel ei viibi neist korraga majas rohkem kui 140. «Ma ei taha spekuleerida, mis juhtuks siis, kui majas puhkeb tulekahju. Proovime hoida ikka kõik nii korras, kui vähegi saab ja kui kusagil läheb juhe läbi, vahetame selle välja,» lausus ta.

Paala maja lammutatakse

Üldhariduskoolidest teeb päästeametile kõige suuremat muret Paalalinna kooli algklasside hoone, kus praegu käib osa Viljandi gümnaasiumi õpilasi. Seal on ameti tõdemust mööda probleeme automaatse tulekahju- ja signalisatsioonisüsteemi, turvavalgustuse ning tuletõkkesektsioonidega.

«Hoonele on antud tähtaeg selle aasta lõpuni, aga linnavalitsuse teatel jääb see järgmisest õppeaastast tühjana seisma ning edasi seda ei kasutata,» lausus Almar Nuuma päästekeskusest.

Reevo Maidla ütles, et kui riigigümnaasium alustab uuel õppeaastal tööd Hariduse tänaval, kolivad sinna ka praegu Paalalinna kooli algklasside hoones tegutsevad gümnaasiumiklassid.

«Paala kooli väikeste maja jääb tühjaks ning see on plaanis lammutada,» kõneles Maidla. «See on ka põhjus, miks meil ei ole mõtet seal ainult gümnaasiumi käimasoleku ajaks ehitada välja täisnõuetele vastavaid süsteeme. Me võtsime tarvitusele leebemad meetmed, millega päästeamet rahule jäi ning saab selle õppeaasta ära lõpetada.»

Lisaks Viljandi muusikakoolile ning Paalalinna kooli algklasside majale on päästeamet teinud ettekirjutuse huvikoolile ning Männimäe, Mängupesa ja Karlssoni lasteaiale.

«Seal on tuletõkkesektsioonide moodustamisega probleeme, mis pole veel lõppenud,» selgitas Nuuma.

Maidla sõnutsi on linnal plaanis need tööd lõpetada käesoleval aastal, Karlssoni lasteaias 15. oktoobriks ning Mängupesa ja Männimäe lasteaias 30. novembriks. «Praegu on need kõik kolm investeeringute kavas ning nendega hakatakse ka kohe tegelema, et tähtajaks asjad korras oleksid,» lausus ta. «Lasteaedade puhul on lihtsam, sest seal ei ole kehtestatud muinsuskaitse tingimusi.»

Küll aga peab muinsuskaitse tingimustega arvestama Viljandi huvikoolis, kus vahetatakse tuletõkkeuksed. «Selle tähtaeg on 31. august ning need tööd lähevad päris kulukaks,» nentis Maidla.

Tuletõkkesektsioonide moodustamiseks kolmes Viljandi lasteaias on linnaeelarves ette nähtud 39 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles