Kodutütred süstivad patriotismivitamiini

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse avasid meeleolukate pillilugudega Paistu kodutütred.
Näituse avasid meeleolukate pillilugudega Paistu kodutütred. Foto: Marko Saarm / Sakala

Teisipäeval avati Viljandis Sakala keskuses isamaalisi vaateid ja aateid hoidvate kodutütarde rändfotonäitus «Kodutütred 80».

Meeleolukatel piltidel on näha Eesti suurima noorteorganisatsiooni ettevõtmised maakondade kaupa.

Lõputult põnevaid ettevõtmisi

Näitusekülastaja näeb isamaalises vaimus tegutsevaid tütarlapsi matkamas, laulmas, pliidi ääres askeldamas, käsitööd tegemas, maletamas, relvast täpsust laskmas ja muude põnevate toimingute juures. Väljapaneku toimetas Viljandisse Kaitseliidu Sakala maleva noorteinstruktor Kerstin Käärik.

Avamisel ütles näituste kuraator Laineli Parrest, et see väljapanek süstib vaatajatesse ilusa patriotismivitamiini.

Seda tegid avamistseremoonial väikesed Paistu kodutütred ka oma muusikaõpetaja Heidi Oja juhatusel. Kokkutulnuid tervitasid maavanem Lembit Kruuse ja Paistu vallavanem Ene Saar.

Kodutütarde ringkonnavanem Urve Loit rääkis, et Viljandimaal on organisatsiooni liikmeid 220 ringis ja see pole sugugi väike arv, kui võtta arvesse tänapäeva noorte suurt koormatust.

Tähtis on vaid lapse enda tublidus

Palju sõltub ka kohalikust eestvedajast, rühmavanemast. Urve Loit lausus, et ta ei taha kedagi eraldi nimetada, aga häid juhte on mitu. Esmajoones mainis ta Viljandi, Paistu ja Kalmetu kandi noorte tegutsemisindu.

«Kodutütarde kasvatuses on isamaa-armastus esikohal, aga meie tüdrukud peavad ka kõige muuga hakkama saama. Matkale ei tule need, kelle koolikotti ema ja isa kannavad. Samas pöörame tähelepanu naiselikkusele, sõnapidamisele, teistest hoolimisele,» loetles Urve Loit.

Tema sõnul ei ole eesmärk muuta kodutütarde ühendust massiorganisatsiooniks. Sinna peaksid kuuluma tütarlapsed, kes seda väärivad ja kodutütre nime auga kannavad. Samas ei ole see organisatsioon, kus loeb vanemate rahakoti paksus, sest vorm, laagrid ja muudki tegevused on noortele tasuta. Tähtis on vaid lapse enda tublidus ja tahtmine kaasa lüüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles