Ülikooli muuseumid ootavad põnevat koolivaheaega veetma

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kevadisel koolivaheajal on õpilased oodatud osa saama mitmekülgsetest ja põnevatest üritustest Tartu ülikooli muuseumides.

Ülikooli loodusmuuseumis on 19. märtsil kella 11—14 looduspäev «Kevadlinnud ja Eesti kahepaiksed». Õpitakse tundma kevadlinde, kuulatakse linnulaulu ning uuritakse, kas konnad krooksuvad. Juhendavad Külli Kalamees ja Aivo Tamm.

Kahel järgmisel päeval juhendab Ivo Paalits kümneliikmelisi töötube lastele alates kümnendast eluaastast. 20. märtsil kella 11—14 uuritakse töötoas «Mineraalid liivades» mikroskoobiga liivas olevaid mineraale, prepareeritakse ja pildistatakse neid.

Töötuba «Väljasurnud pisiorganismid (mikrofossiilid)» on 21. märtsil kella 11—14 ning seal uuritakse, prepareeritakse ja pildistatakse väljasurnud pisiorganisme.

Huvilisi oodatakse ülikooli loodusmuuseumi õppeklassis Tiigi tänav 78—236. Osalemine on tasuta, kuid vajalik on eelnev registreerimine aadressil loodusmuuseum@ut.ee.

Ülikooli kunstimuuseum viib kolmel päeval lapsed avastusretkedele minevikku. 19. märtsil kella 12—14 oodatakse õpilasi alates kolmandast klassist töötuppa uurima iidsete kirjade saladusi. Lapsed saavad kirjutada enda meisterdatud savitahvlile, söega riideribale ja vahatahvlile just nagu vanas Kreekas või keskaegses Tartus. Seejärel valmistatakse ise looduslikud värvid, et maalida nendega egiptuse kirjamärkidega pilte.

20. märtsil kella 12—14 kestev töötuba, mis on mõeldud lastele alates esimesest klassist, lubab heita pilgu antiikaja laste ellu. Mängitakse iidseid mänge, nagu kondi- ja  täringumäng. Seejärel voolivad ja meisterdavad osalejad endale mõne vanaaja mänguasja.

Lastele alates neljandast klassist on mõeldud 21. märtsil kella 12—14 korraldatav töötuba, kus uuritakse paarsada aastat vanu mitmevärvilisi trükipilte. Lapsed saavad teada, mis nippi kasutasid kunstnikud ammusel ajal mitmevärviliste piltide tegemiseks. Töötoas lõigatakse linoolist trükiplaat ja trükitakse sellelt pilt nagu iidsel ajal.

Kunstimuuseumi töötubades osalemine on samuti tasuta, kuid enne tuleks end kirja panna aadressil kunstimuuseum@ut.ee.

Tartu tähetornis on 18.—22. märtsini kella 19—21 vaatlusõhtud. Selge ilma korral on siis võimalik vaadelda Kuud ja Jupiteri. 19. märtsil kell 18.15 räägib Tartu observatooriumi juhtivteadur Jaan Pelt astronoomialoengus «Täheparvedest keskkütteradiaatorini» meie igapäevaelu seostest kaugete täheparvedega.

Suurim üritus koolivaheajal tähetornis on aga 20.—22. märtsini korraldatav teaduslaager «Astronoomiakool Tartu tähetornis», kus on võimalik osa saada põnevatest loengutest, töötubadest, vaatlustest ning planetaariumietendustest.

Teaduslaager on mõeldud 14—18-aastastele noortele. Seegi laager on tasuta, sealhulgas majutus, toitlustamine ja transport Tartus. Registreerumine on avatud aadressil www.ajaloomuuseum.ut.ee/astronoomiakool/.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles