Survaküla lämmatab teetolm

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillar Zemesch näitab traktori veetavat veepaaki, millega ta tolmavat teed kastab.
Hillar Zemesch näitab traktori veetavat veepaaki, millega ta tolmavat teed kastab. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viiratsi vallas Survakülas asuva Poolandi talu omanik Hillar Zemesch on mitu suve elanud suures tolmus ning leiab, et vald võiks kruusateega midagi ette võtta.


Poolandist ja mitmest selle naabertalust viib mööda vallale kuuluv külavahetee, millelt  tõuseb Zemeschi sõnul kuiva ilmaga tolmu, mis tuppagi tungib. Hiljuti veeti teele kiht kruusa ning olukord muutus veel kehvemaks.



«Toas laua peal on kogu aeg tolmukiht ja kui sauna lähed, pead kõigepealt lava tolmust puhtaks pühkima,» ütles Zemesch.



Peremees käib ise teed kastmas, abiks traktor ja paagiga käru, millest vesi maapinnale nõrgub. «Kahe tunniga saan tee kastetud,» lausus mees. Ka soolaga on ta tolmu ohjeldanud.



Zemesch rääkis, et saab suurema osa tolmu endale, sest valdavalt edelast puhuv tuul kannab selle just tema talu õuele. Et suviti on aiamaal kasvavaid taimi katnud paks tolmukiht, teeb pere tänavu aiamaa mujale.



«Isegi suvitajad ei taha siin taludes pikalt olla,» nentis mees.



Peremehe arvamuse järgi võiks vallavalitsus panna teele kiirust piirava märgi, mis autojuhte, kes muidu alatasa külast läbi kihutavad, kiirust alandama sunniks.


«Üks mees ütleski mulle otse, et teelõigul piirangumärki pole ja tema sõidab nii kiiresti, kui tahab,» meenutas Zemesch.



Tema arvates võiks vallavalitsus tellida teelõigu soolamise või hoopistükkis selle katte alla panna.



«Vallas öeldakse mulle, et tee katmiseks pole raha,» pahandas mees. «Aga kõik teetööd, olgu see truubi paigaldamine või teele kruusa vedamine, tehakse ära nii, et mingit kasu neist pole.»



Viiratsi vallavalitsuse teede- ja heakorraspetsialist Tõnu Naar ütles, et Survaküla teele tolmuvaba katte panemise võimalusi on uuritud.



«Oleme teinud ka hinnaküsitluse, aga sajaprotsendiliselt midagi lubada veel ei saa,» lausus Naar.



Kiirusepiirangu märgi kohta arvas spetsialist, et see tuleb vallavalitsuses arutamisele juhul, kui keegi niisuguse ettepaneku teeb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles