Kirikupead tegid Mõisakülas aastast kokkuvõtteid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne sinodi algust tutvusid sellest osavõtjad, kaasa arvatud peapiiskop Andres Põder ehitatava Mõisaküla kirikuga. Seletusi jagas koguduse esimees Kunnar Keres (paremal).
Enne sinodi algust tutvusid sellest osavõtjad, kaasa arvatud peapiiskop Andres Põder ehitatava Mõisaküla kirikuga. Seletusi jagas koguduse esimees Kunnar Keres (paremal). Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi praostkonna sinod, igast kogudusest õpetaja ja veel kaks esindajat, kogunes esmaspäeval Mõisakülla, kus oli aastakokkuvõtete tegemise kõrval võimalik uudistada ehitatavat kirikut.


Sinodi jumalateenistus peetigi selle kiriku kitsas käärkambris. Teenisid evangeelse luteri kiriku peapiiskop Andres Põder, Viljandi praost Marko Tiitus ja Mõisaküla koguduse vastne õpetaja Arvo Lasting, kes jagab end nüüd kolme koguduse vahel.



Seejärel astusid kõik avarasse kirikusse, millel on juba katus, aknad ja tsementpõrand. Seletusi jagas koguduse esimees Kunnar Keres. «Inimestel on tekkinud lootus, et lõpuks saab kogudus oma kiriku. See on linnale väga oluline objekt,» rääkis Keres.



Tema sõnul ootab kirik laudlage ja -põrandat ning seintele krohvikorda. Pikad pingid on juba kohal ning orelgi ootab aega, mil selle võiks lahti pakkida. Nii pingid kui oreli kinkis  kirikule Bramsche sõpruspraostkond Saksamaalt.



«Kiriku lõplikuks valmimiseks läheb vaja veel 2,2 miljonit krooni,» sõnas esimees. Kuigi esimene suur kontsert on pühakojas juba antud, ei oska taastajad selle valmimise aega öelda.



Aastakoosolek algas leinaseisakuga: mullu varises manalasse Helme koguduse organist ja koorijuht Heinola Vaasa, kes oli seal tegutsenud üle poole sajandi.


Oodatult pälvis sinodilt aasta töötegija nimetuse Kunnar Keres, kes ütles lillekimpu vastu võttes, et väikelinna suur ja hakkaja kogudus on kirikut taastades saanud üle koerast ning küll saab ka sabast.



Kiriku sõbraks nimetati maalikunstnik Jüri Arrak, keda Viljandimaa teab kui Halliste kiriku altarimaali loojat. Mullu kinkis ta Kolga-Jaani koguduse kabelile lae- ja altarimaali. Praost pidas oluliseks veel kunstniku ettekannet kirikumuusika päevade aegu.



Tänavune sinod erines eelmistest selle poolest, et kõik olid praostkonna aruande saanud arvuti abil koju kätte. Kohapeal kuulati ära õpetajate paariminutilised aruanded olulisimast.



Sinod valis abipraostiks taas Hedi Vilumaa. Valiti ka revisjonikomisjon ja praostkonna nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles