Jürikuul nappis vihma

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi ilmajaama meteoroloog Ülle Murro ütles, et kuu keskmiseks õhutemperatuuriks kujunes Viljandis 6 kraadi enam, kui on aastakümnete vältel normiks kujunenud.
Viljandi ilmajaama meteoroloog Ülle Murro ütles, et kuu keskmiseks õhutemperatuuriks kujunes Viljandis 6 kraadi enam, kui on aastakümnete vältel normiks kujunenud. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Aprill oli Viljandi kandis tavapärasest soojem ja ühtlasi viimase viie aasta kõige kuivem.


Viljandi ilmajaama meteoroloog Ülle Murro ütles, et kuu keskmiseks õhutemperatuuriks kujunes Viljandis 6 kraadi ehk 1,8 pügalat enam, kui on aastakümnete vältel normiks kujunenud. Nüüdseks on Viljandis kuu keskmine õhutemperatuur normist kõrgemal püsinud seitse kuud järjest.



Kõige soojem oli 28. aprillil, kui Viljandis tõusis õhutemperatuur 24,9 kraadini. Maapinnal küündis temperatuur siis 28,3 pügalani.



Mujal Eestis mõõdeti aprilli soojatipuks 25,1 kraadi. See juhtus 28. kuupäeval Tõraveres ja järgmisel päeval Valgas.



Kõige madalamale ehk —4,3 kraadini laskus õhutemperatuur Viljandis 19. aprillil. Kogu Eesti madalaim õhutemperatuur —5,9 kraadi mõõdeti Kuusikul 21. aprillil.



Läinud kuu sademete hulgaks arvutas Viljandi ilmajaam 17 millimeetrit, mis teeb vähem kui pool normist. Sadas vihma, uduvihma ja kahel korral ka kerget lörtsi. Esines udu ja sompa.



Murro märkis, et viimane kord sadas 18. aprillil ja seega on sademeteta möödunud juba rohkem kui kaks nädalat järjest.



Mujal Eestis sadas kõige rohkem Tiirikojal (18 millimeetrit) ja kõige vähem Kundas (2 millimeetrit).



Aprillis õnnestus Viljandi ilmajaamal veel kuu esimesel neljal hommikul mõõta ka lumikatte paksust. 1. aprilli hommikul ulatus see 15 sentimeetrini, kuid viiendaks päevaks oli lumi ilmajaama vaatlusplatsilt läinud.



«Kuu algul oli ka maapind veel päris sügavalt külmunud: 1. aprillil 24 sentimeetrini,» rääkis Murro. «8. aprilliks oli aga vaatlusplatsil asuv maa üles sulanud.»



Enam kui pool kuud ehk täpsemalt öeldes 16 aprillipäeva möödus päikeseküllaselt: viiel päeval oli taevas täiesti pilvitu ja üheksal päeval vaid vähese pilvisusega.



Ilmajaama andur mõõtis päikeselisimal päeval päikesepaiste kestuseks 14,3 tundi.



Tugevaim tuulepuhang küündis 15 meetrini sekundis ning 10 meetrit sekundis või üle selle ulatus tuule kiirus kümnel päeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles