Karksi valla eelarve summa püsib stabiilne

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Karksi volikogu võttis eelmisel nädalal vastu valla eelarve, mille kuludest suurem osa läheb hariduselu ning kultuuri ja huvihariduse heaks.

Tasakaalus eelarve suurus on 3 184 145 eurot, millest põhitegevustulud moodustavad 2 800 783 eurot. Ülejäänud osa saadakse eelmisel aasta jäägi arvelt, sealhulgas kulutamata jäänud projekti- ja ehitussummadest. Lisaks võtab vald 128 000 eurot laenu.

«Eelmisel aastal samal ajal vastu võetud eelarvega võrreldes on see 0,3 protsenti väiksem,» sõnas Karksi vallavanem Arvo Maling. «Siiski saab öelda, et summa on stabiilselt sama suur kui eelmisel aastal.»

Nagu aastate jooksul traditsiooniks on saanud, läheb kõige suurem osa kuludest hariduse rahastamiseks. «Meie ainukene kool, August Kitzbergi nimeline gümnaasium võtab vallaeelarvest 36 protsenti ning kui lasteaiad, koolibuss ja teistele koolidele makstavad tasud juurde panna, on hariduse osa eelarves 50,6 protsenti,» rääkis vallavanem.

Suuruselt järgmine osa on kultuuri ja huvihariduse päralt. Muusika- ja spordikool, külamajad, kultuurikeskus ning seltsitegevus võtavad eelarvest 17,4 protsenti.

Investeeringuteks on Karksi vald tänavu planeerinud 321 200 eurot. «Kõige suurem investeering on aktsiaseltsile Iivakivi, kus lõpetame vee- ja kanalisatsiooniprojekti, mis kokkuvõttes maksis 2,37 miljonit eurot ning kus vallal on omaosalust jäänud maksta 128 000 eurot,» rääkis Maling.

Samuti remonditakse ujula riietus- ja duširuumid ning spordihoone riietus- ja duširuumidesse paigaldatakse ventilatsioonisüsteem.

«Eelarves on ette nähtud ka Karksi-Nuia bussijaama ehitamine. Eks elu näita, kuidas see hange läheb. Praegu me alles planeerime,» lausus vallavanem.

Sel aastal teeb vallale muret ka see, et riigi tasandusfondist saadav toetus väheneb. «Kui tulumaks suureneb, siis tasandusfondist võetakse raha vähemaks. Meil väheneb tänavu riigi toetus, mis tasandab tulusid riigis üldiselt 6,6 protsenti,» sõnas Maling. Tasandusfondi suurus on 346 597 eurot.

Suurima tulu toob Karksi valla rahakotti üksikisiku tulumaks, mida plaani järgi peaks tänavu laekuma 1 440 000 miljonit. Seda on 6,1 protsenti rohkem kui eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles