Eesti uudised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa president kiidab Eestit

Eilsel külaskäigul Tallinnas ütles Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy, et Eesti näide pakub inspiratsiooni, kuidas kriisist üle saada.

«Eesti oli riikide hulgas, keda kriis kõige raskemini tabas, kuid nüüdseks on majandus taastunud ja majanduskasvu protsent kõrge,» lausus Van Rompuy. «Lisaks majanduskasvu taastumisele on Eestis vähenenud tööpuudus.»

Ta ütles end uskuvat, et eelmine aasta oli eurotsooni kriisi pöördepunkt ja euroala ei ole enam kriisis, aga sellise seisuga ei tohi veel rahule jääda.

«Majandus reageerib viivitusega,» selgitas ta. «Kui on taastunud finantsstabiilsus, läheb aega, kuni taastuvad investeeringud ja majanduskasv. Sellest omakorda kulub aega, kuni hakkab tekkima uusi töökohti.»

Juriidiline korrektsus päästis roolijoodiku vabaks

Korduvalt purjuspäi autot juhtides politseile vahele jäänud ning viimase rikkumise järel vahi alla võetud mees pääses taas vabadusse, sest Tallinna ringkonnakohus rikkus tema vahistamisel menetlusõigust.

Kohtuvaidlus sai alguse mullu oktoobri lõpul, kui Harjumaal elav mees eiras Saue vallas autoga sõites politsei peatumismärguannet ning sõitis peagi kraavi. Politseinikud pidasid mehe kinni ning tuvastasid, et ta oli alkoholijoobes. Et teda oli sama aasta mais samasuguse rikkumise eest juba kriminaalkorras karistatud ning tal oli ka mitukümmend väärteokaristust, otsustas Põhja ringkonnaprokurör Rainer Amur taotleda mehe vahistamist.

Harju maakohus keeldus vahistamisest. Kohus leidis, et kuna mehel on kindel elu- ja töökoht, perekond ning tema tuge vajavad eakad vanemad, pole alust arvata, et ta hoiduks menetlusest kõrvale või paneks toime uusi kuritegusid.

Prokurör esitas maakohtu määruse peale Tallinna ringkonnakohtule kaebuse. Tallinna ringkonnakohus oli päri ja mees jäi vahi alla. Seepeale esitas kahtlusaluse kaitsja Andrus Repnau määruskaebuse riigikohtusse, väites, et ta ei teadnudki ringkonnakohtu istungist, kus arutati tema kaitsealuse vahistamist.

Riigikohus leidis, et ringkonnakohus eksiski advokaati istungile kutsudes kriminaalmenetlusõiguse vastu. Nimelt saatis ringkonnakohus kohtukutse Repnau tööandja e-posti aadressil, kuid ei kontrollinud, kas advokaat selle ikka kätte sai.

Seetõttu vabastas riigikohus eile kahtlusaluse viivitamatult vahi alt ning saatis tema vahistamismääruse Tallinna ringkonnakohtusse uueks arutamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles