Kõiki instrumente peab saama õppida

, muusikapedagoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mägi
Marko Mägi Foto: Elmo Riig / Sakala

15. veebruaril kaikusid Viljandi muusikakooli ruumid puhkpillimängust. Käis Lõuna-Eesti regiooni muusikakoolide puhkpilliõpilaste võistlus, millel osales 52 mängijat üheksast õppeasutusest.

Esinejaid hindas žürii koosseisus Harry Illak, Ants Oidekivi, Heili Mägi ja Gunnar Pettaig.

Meie muusikakooli õpilased riisusid sellelt võistumängimiselt koore, saades eri vanuserühmades seitse esikohta. Kolm kõlava nimega eripreemiat — Eesti muusika tuleviku suurlootus — läksid meie puhkpillipoistele Kevin Mattias Klasmanile, Hendrik Jaak Sepale ja Rasmus Ruubelile.

Viljandi muusikakooli õppejuhataja Marko Mägi, mis mõtteid ülevaatus tekitas?

Puhkpillimäng on Eesti muusikakoolides välja suremas. Ei teagi, on see halb või paratamatu. Järjest on vähenenud metsasarvemängijate ja madala registriga puhkpillide hulk, rääkimata sellistest haruldastest pillidest nagu oboe ja fagott — neid pole muusikakoolides peaaegu üldse. Üks põhjus on pedagoogide vähesus, millest on viimasel ajal palju räägitud.

Viljandi muusikakoolis ei näi põuda küll paistvat. Kuidas see on saavutatud?

Meie kooli kontseptsioon on selles, et kõiki instrumente peab saama õppida, pillide valik on meil Eestis ainulaadne. On suur ja sihipärane töö saada mõnele pillile õpilast, aga ühel hetkel hakkab see ise töötama. Koolile on see muidugi kulukas, sest paljud õpetajad, keda Viljandist pole leida, sõidavad mujalt tunde andma.

Muusikavõistluste suhtes on ka negatiivseid arvamusi — leitakse, et need tekitavad õpilastes lisapingeid.

Siin on nii häid kui halbu külgi, kuid kahtlemata mõjub võistumängimine õpilastele motiveerivalt. Samuti on see vajalik õpetajatele, kes saavad kohtuda ja kogemusi vahetada. Andsime sel korral välja rohkem preemiaid ja diplomeid, et õpilaste pingutusi väärtustada.

Tahan esile tõsta meie tublisid õpetajaid Kai-Riin Konti, Bert Langeleri ja Külli Teearu, kelle õpilased nii häid tulemusi saavutasid.

Lisaksin ka õpetaja Marge Loigi nime, kelle õpilane Anete Tomson sai päev varem Valgas peetud üleriigilise klaverivõistluse Lõuna-Eesti regiooni voorus hinnalise teise koha. Anete oli 27 mängija hulgas ainuke, kes sai auhinna ja pääses edasi lindivooru.

Viljandi muusikakooli õpilaste edu on märgatud ka Tallinnas. 27. veebruaril tullakse Klassikaraadiost meile lindistama kümne õpilase mängu. Lisaks puhkpillidele on esindatud viiul, tšello, klaver ja laul. Sellest tuleb kooli tutvustav raadiosaade.

TULEMUSED

Viljandi muusikakooli õpilaste tulemused

• Plokkflöödi I vanuserühmas sai esimese koha Killu-Kadi Teedla ja flöödi I vanuserühmas Johanna Õmblus, flöödi II vanuserühmas sai teise koha Anett Pettaig ja flöödi III vanuserühmas kolmanda koha Lylija Pollmann. Kõik nad on õpetaja Kai-Riin Kondi õpilased.

• Klarneti I vanuserühmas sai esimese koha Kevin Mattias Klasman ja teise koha Helene Dimitrijev (õpetaja Külli Teearu), metsasarve I vanuserühmas oli kolmas Oosip Mägi (Bert Langeler).

• Trompetistidest võidutses I vanuserühmas Hans-Kristjan Reimann, teise koha sai Rimo Bachmann ja kolmanda koha Erich Karl Moik. II vanuserühmas oli esimene Hanno Randmer, teine Mano Meelis Onni ja kolmas Sander Paju. Kõik nad on Bert Langeleri õpilased.

• Trombooni I vanuserühmas oli esimene Hendrik Jaak Sepp (Arno Anton) ja tuuba I vanuserühmas Rasmus Ruubel (Bert Langeler).

• Esimese ja teise koha omanikud ning lisaks kolmandale kohale tulnud Oosip Mägi pääsesid edasi üle-eestilisse lindivooru.

Allikas: muusikakool

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles