Valmisreisi ostu trips-traps-trull

, tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja, tarbijakaitseamet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaaegu iga päev tuleb postkasti mõni ahvatlev reisipakkumine, mis lubab soodsa hinnaga puhkust eksootilises sihtkohas. Tihti jääb mulje, nagu tuleks kiiresti tegutseda, sest tegemist näib olevat viimase nii hea võimalusega.

Kui summat pole kohe välja käia, pakub nii mõnigi reisiettevõte võimalust minna reisile kohe, kuid tasuda hiljem, näiteks järelmaksuga. Tagasihoidlikult annab reisifirma seejuures märku, et ainuke takistus võid olla sina ise oma aegluse ja otsustusvõimetusega, sest iga minut vähendab heade pakkumiste arvu.

Samadesse sihtkohtadesse ja hotellidesse ning samadel aegadel on pakkumisi väikese Eestis rohkem kui üks. Oluline on välja valida usaldusväärseim reisiettevõte, kes hoolib sinust kui kliendist ja sinu rahulolust, mitte sinu rahast. Kuidas seda teha?

Vaata kriitilise pilguga pakkumist, sealhulgas seda, kas reisikorraldaja on välja toodud ja kas on viidatud lepingu tingimustele. Ära unusta uurida, mida selle reisiettevõtte kohta kirjutatakse foorumites või milline on sõprade ja tuttavate varasem kogemus.

Valmisreisi ostes on tähtis rahulikult tegutseda ja jälgida, kas reisiettevõtte esindaja annab sulle infot viisa- ja passinõuete kohta ning kas kaugematesse paikadesse reisimise vastu huvi üles näidates tuleb reisifirmale mainida ka näiteks vajalikke vaktsineerimisi. Tüütu? Jah, aga kui sa ei tea, et reisilt tulles peab pass kehtima veel teatud arvu kuid ja kui see tekitab probleeme, on hilja tagantjärele tarkusega midagi peale hakata.

Inimene, kellel pole Eesti passi, saab poole tunniga soetada 1500 eurot maksva reisi Indiasse, ilma et talle oleks antud infot viisa- ja passinõuete kohta või räägitud vaktsineerimise tähtsusest.

Keerame veel vinti juurde: maksa sularahas ja vastu ära küsi makset tõendavat dokumenti, sest selle paberlipikuga pole niikuinii midagi teha. Seda ei pruugi vaja olla, kuid eesti vanasõna ütleb, et parem karta kui kahetseda.

«Ah, minuga ei juhtu kunagi selliseid asju!» mõtleme kõik. Paraku on elul kombeks siledale teele keerde sisse keerata.

Makset tõendavat dokumenti on vaja. On olnud palju juhtumeid, kus reisiettevõttel on raha ootamatult otsa saanud, kõik reisid on tühistatud ning ainuke lootus on summa tagasi saada reisifirma tagatisest. Selleks on aga vaja esitada makset tõendav dokument ja kui sul seda ei ole, oled lõplikult rahast ilma.

Kui peaks ilmnema, et kauaoodatud reisile ei pääsegi, keeraksid paljud aja tagasi, alustaksid taustauuringust ja lõpetaksid tšekiga taskus.

MIDA SILMAS PIDADA

Nõuandeid reisifirma valimiseks

• Hindade võrdlemiseks vaata firmade kodulehekülgi.

• Jälgi, kas hinna juures on sõna «alates» või on toodud lõpphind.

• Uuri, kas lisatasud ja -maksud on hinna sees.

• Ole tähelepanelik majutuse osas: Egiptuse viietärnihotell tähendab Euroopas kolme tärni.

• Veendu, et ettevõte on registreeritud turismifirmana.

• Veendu, et reisiettevõttel on kohustuslik tagatis.

• Kontrolli reisikorraldaja tausta internetis.

• Kui oled reisi välja valinud, pöördu firma poole e-kirja teel või mine kohale.

• Reisikonsultant peab olema valmis küsimustele vastama.

• Uuri, millistel alustel makstakse reisist taganemise korral raha tagasi.

• Uuri, milliseid viisasid on vaja ja kui palju need maksavad.

• Enne nõustumist loe läbi reisiteenuse ostmiseks sõlmitav leping.

• Küsi dokumenti, kus on kirjas ettevõtte kontaktandmed ning reisi kava.

• Ettemaksu kohta küsi arve või tšekk. Need aitavad hilisemate pretensioonide lahendamisel.

Allikas: tarbijakaitseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles