Maanteest sai ajutine lennuväli

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi—Mustla maantee muutus ajutiseks lennuväljaks.
Viljandi—Mustla maantee muutus ajutiseks lennuväljaks. Foto: Kenno Soo

Viljandi—Mustla maantee teisest kilomeetrist sai pühapäeval aujutine lennuväli. Just sealt viis lennuk üles kolm langevarjurit, kes maandusid Viljandi järvele, tuues endaga ühes Eesti lipu.

Algul pidi lennupiknik aset leidma kahes osas: langevarjuhüppeid, hävitajaid ja kopterit plaaniti näidata järve ääres, aga väikelennukid pidid maanduma Päri lennuväljal, sest järvejääl polnud selleks sobivaid tingimusi.

Lennupikniku korraldaja Hendrik Aguri sõnutsi selgus paraku, et ka lennuväljal ei jõudnud lumi pühapäevaks vajalikul määral kristalliseeruda, mistõttu seal maanduda ei saanud ja väikelennukid jäid tulemata.

Korraldaja selgitust mööda paluti siis abi maanteeametilt ja politseilt, et vähemalt langevarjurid taevasse viiv lennuk saaks kasutada õhkutõusmiseks ja maandumiseks sobivat teelõiku Viljandi külje all.

«Langevarjuhüpeteks võetakse tavaliselt lennukil uks eest ära,» selgitas Agur. «Oleks olnud ebainimlik, kui langevarjurid oleksid pidanud Tallinnast Viljandisse lendama lahtise uksega.»

Järve ääres asetleidnud lennupikniku osa läks tema sõnutsi igati korda.

Veel enne, kui viimane langevarjur oli järvejääl jalad maha saanud, paistis taamalt must helikopter. See kuulus perekond Sõnajalale ning maandus ujumiskoha lähedal jääle. Huvilised asusid kohe kopterit uudistama ning korraldajatel tuli läbi mikrofoni rahvast manitseda, et lennumasinat nagu ka kassi ei puudutata kunagi sabast.

Peagi oli ülalt kuulda aga uut mürinat. Esiti paistma hakanud kaks täpikest muutusid mõnekümne sekundiga lennukiteks. Õhuväe treeninghävitajad L-39 Albatros lendasid järve kohale trikilendu tegema. Ilus ilm soosis vigurlendu ning rahvas nägi, kuidas lennuk sööstis kõrgele taeva alla, keeras end seal tagurpidi, tuli kaarega alla tagasi ning kadus siis jälle, et uute kaelamurdvate elementidega pealtvaatajaid hämmastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles