Metsanädal algas huvitavate näitustega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi linnapea Kalle Jents mõtiskleb näitusel, milline puitmaja võiks edaspidi jääda siinsete lasteaialaste käsutusse.
Viljandi linnapea Kalle Jents mõtiskleb näitusel, milline puitmaja võiks edaspidi jääda siinsete lasteaialaste käsutusse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile avati Viljandi linnaraamatukogus neli metsandusega seotud näitust ning samal ajal kuulutati alanuks ka tänavune metsapealinna nädal Viljandis.


Nagu ütles metsanädalat avades Eesti metsaseltsi president Heiki Hepner, on nädala eesmärk jagada võimalikult palju infot metsas tehtava kohta.



Hepner rääkis, et Eestis on küll palju metsa ja paljud inimesed saavad sealt tööd, aga kui vaadata uuringuid, ei teata metsast ikkagi eriti palju.



«Inimesed arvavad, et meil raiutakse liiga palju metsa, kuigi me ei raiu enam pooltki sellest, mis oleks optimaalne. Ka kaitsemetsade protsendi poolest oleme


Euroopa riikide hulgas esikolmikus,» kõneles Hepner. «Kui vaadata metsa suhtes toime pandud õigusrikkumisi, on nende hulk samuti väga madalale tasemele langenud.»



Metsanädala avamisele tulnud inimesed said osa nelja näituse avamisest. Raamatukogu fuajees ripuvad Eesti metsaseltsi korraldatud laste fotovõistluse pildid. Lasteosakonnas saab mai lõpuni vaadata joonistusi, mis olid laekunud Viljandimaa metsaseltsi lasteloomingu võistlusele «Mets toidab ja katab». Sinna saadeti 185 tööd.



Raamatukogu lasteosakonnas ja lugemissaalis on välja pandud veel põnevad puidust majakesed, mis valmisid Eesti metsatööstuse liidu projekti «Ehitame maja» käigus. 35 Harju-, Tartu-, Viljandi- ja Jõgevamaa kooli lapsed olid meisterdanud 110 puitmaja, millest on näitusele välja pandud 15 paremat.



Pärast näitust jõuavad majad ringiga laste juurde tagasi: need jagatakse lasteaedadele.



Linnaraamatukogu lugemissaalis avati eile väljapanek nimega «Metsaraamat eile ja täna». Sellel on eksponeeritud viimase paari aasta jooksul Eestis ilmunud raamatud, mis suuremalt jaolt pärinevad metsanduskirjandust välja andva Eesti Metsaseltsi kogust.



Heiki Hepneri sõnul annetas metsaselts näitust ette valmistades Viljandi linnaraamatukogule kaks või kolm eksemplari igast raamatust, mis seltsi abiga on välja antud. «Plaanime mõnda raamatut veel juurdegi tuua, et neid oleks võimalik jagada suurematele maakonna raamatukogudele.»



Lisaks metsanädala näitustele on raamatukogus linnagalerii saalis avatud Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse õppekava esimese lennu näitus «Puu süü».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles