Juhtkiri: Mälubaas tulgu!

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Selleks, et 1. mail kogu Eestis peetud mõttetalgute tulemuslikkust hinnata, on tarvis varuda aega — ütleme umbes aasta. Siis peaks selge olema, millistele ettepanekutele oli määratud tegelikkuseks saada ning millised võib liigitada lihtsalt suusoojaks välja öeldud ideedeks.


Loodetavasti ei pea talgutest osa võtnud inimesed oma missiooni lõppenuks, vaid aitavad heade mõtete realiseerumisele vahetult kaasa. Nagu enamasti, kehtib arvatavasti ka siin põhimõte: kui ise ei tee, ei tee keegi. Niisiis olgu kõigile soovitud tegutsemisindu.



Palju suuri protsesse saab alguse väikesest tõukest. Seetõttu ei tohiks alahinnata ka kõige lihtsamaid ettepanekuid, olgu see siis näiteks mõne mänguväljaku korrastamise algatus või tervisesportlaste otsus hakata maakonnalehtedele läkitama tervislikke eluviise propageerivaid arvamuskirjutisi.



Eesti paremaks muutmise seisukohalt on tähtis, et idee ikka tõepoolest teoks tehakse.



Ühte 1. mail sündinud mõtet tahab «Sakala» siiski juba praegu teiste hulgast esile tõsta ning selle sünnile poolehoidu avaldada. Nimelt jõudis Tallinna Kultuurikatlas Mihkel Uusi juhtimisel poliitilise kultuuri üle juurelnud rühm järeldusele, et võimu teostajate ohjeldamiseks oleks otstarbekas luua internetis kõigile kergesti kättesaadav poliitiliste tegude andmebaas.



Lühidalt öeldes võiks sündida veebileht, kust igal huvitatul oleks võimalik hõlpsasti kontrollida, milliste tegudega üks või teine poliitik on oma karjääri jooksul hakkama saanud. Tipid aga lahtrisse inimese nime ja saad juurdepääsu tema lubadustele, õnnestumistele ning mõistagi ka libastumistele. Võib arvata, et valimiste eel oleks lehe külastatavus väga tihe.



Niisugune andmebaas sunniks poliitikuid senisest enam oma käitumise tagajärgi vaagima, sest avalik mälu sigaduste suhtes pikeneks märgatavalt. Isegi kui sellest poleks kasu paadunud sõnaväänajate ja demagoogide vastu, seaks see vähemalt tulevase põlve uude kasvukeskkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles