Paistu kogudus vaidleb veefirmaga näidu üle

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paistu kirikuõpetaja Raivo Asuküla on nõutu, sest veefirma Ramsi VK esitas kirikule arve vee eest, mida ei ole tarbitud.
Paistu kirikuõpetaja Raivo Asuküla on nõutu, sest veefirma Ramsi VK esitas kirikule arve vee eest, mida ei ole tarbitud. Foto: Elmo Riig / montaaž

Paistu kirikuõpetaja väitel teeb osaühing Ramsi VK kirikule liiga, kirjutades tegelikust suuremaid veearveid. Ettevõtte juhataja sõnas, et tüli on alguse saanud valesti öeldud näidust.

«Kui me tarbime 0,3 või 0,5 kuupmeetrit vett kuus, siis Ramsi VK kirjutab meile kuupmeetri kaela ning põhjendab seda seadusega, mille alusel tohib võtta vaid täiskuupmeetreid,» ütles kirikuõpetaja Raivo Asuküla.

Säärane tegevus sai kirikuõpetaja jutu järgi alguse eelmise aasta augustis, kui vee-ettevõte kirikusse uue mõõtja paigaldas. «Kuigi eelmisel kuul näitas mõõtur lõppnäiduks kolm, siis Ramsi VK jutu järgi on see juba kaheksa kuupmeetrit. Sellist kogust vett ei ole kuidagi võimalik ära tarbida, sest kantseleis on üksainus kraan ning vett vajame ainult siis, kui kohvi joome,» rääkis Asuküla ning lisas, et tegelik tarbimine kuus ei ületa isegi kuupmeetrit. «Tahame maksta nii palju, kui oleme tarbinud.»

Inimene ütles näidu valesti

Raivo Asuküla jutu peale sõnas Ramsi VK juhataja Maili Meister, et kiriku vee näitu on teatanud keegi naine, mitte õpetaja ise.

«Jaanuari lõpul teatas see inimene, et arvesti lõppnäit on kaheksa. Et enne oli meie andmetel lõppnäit olnud viis, tegime veearve kolme kandi peale,» rääkis Meister.

Seepeale helistas Raivo Asuküla veefirma kontorisse ning tahtis teada, millistel alustel on säärane arve koostatud. «Meie ütlesime, et teie öeldu alusel. Tema väitis aga, et nii see olla ei saa, sest veemõõtja lõppnäit olevat kolm,» lausus Meister. Seepeale oli ta saatnud veeosakonna juhataja asja  kontrollima.

Kohapeal selgus, et Asuküla oli rääkinud tõtt ning veemõõtja lõppnäit oli kolm.

«Mina selgitaksin seda nii, et kuna veemõõtja asub pimedas kohas, võis see inimene, kes meile näidu teatas, eksida ning number kolmest saigi kaheksa,» lausus Ramsi VK juhataja. Ta lisas, et kirikule lubati teha tasaarvestus ning raha ei võeta uuesti enne, kui mõõtja näit on ületanud kaheksa kuupmeetrit.

«Ei saagi aru, kas Asuküla jäi sellega rahule. Ta nõuab, et arvestaksime liitri täpsusega. Kolme liitri peale me talle arvet esitada ei saa ega hakkagi seda tegema. Esiteks ei sunni selleks ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seadus ning teiseks — kuidas peaksid mõõtjad seda arvestama?» jäi Ramsi VK juhataja nõutuks.

Küsimusele, kuidas ettevõttes veenäidu arvestamine käib, tõi Meister näite, et kui mõõtja näitab 3,7, siis ümardatakse see 4-ks, kui aga on 3,2, siis 3-ks.

«Kuigi ta praegu võib olla vihane, siis tulevikus ta rahuneb ja ikkagi maksab,» lausus juhataja kirikuõpetaja kohta.

Vett arvestatakse kuupmeetri täpsusega

Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski sõnul peaksid inimesed veenäitu teatama täisarvudega. «Kui näit on 6,5 kuupmeetrit, tuleb öelda 6 ning kui 7,5 kuupmeetrit, siis 7,» ütles Turetski ja lisas: «Minu arvates on siin küsimus pigem selles, kuidas inimesed veenäitu teatavad, mitte selles, kuidas nad peaksid seda tegema.»

Ka Viljandi Veevärk arvestab vett kuupmeetri täpsusega. Klienditeeninduse juhi Ants Killari sõnul  sätestab seda linna eeskiri.

Küsimusele, kas mõni klient on keeldunud arve tasumisest, sest kuupmeeter ei tule täis, vastas Killar, et arvestus käib näidust näiduni. «Kes soovib, see ümardab ülespoole, ja kes soovib, see allapoole,» selgitas ta ning lisas, et kui ühel kuul on veearve ümardamise tõttu suurem, siis järgmisel kuul võib see olla väiksem.

«Kui on alla kuupmeetri, oleme kirjutanud kuupmeetri ning pärast oleme teinud ettearvestuse kliendi kasuks,» lausus ta.

Kuupmeetri täpsusega arvestatakse vett ka Viiratsi Veevärgis. Ettevõtte juhataja Kaido Pitkäärti sõnul komakohti ei arvestata.

«Viiratsis on kolm küla, kus elab üksikuid vanainimesi, kellele iga kuu arvet teha ei saagi, sest nad on vett tarbinud alla kandi. Nad maksavad siis, kui see näit on üle kandi,» kõneles Pitkäärt ning lisas, et sel juhul ei tule maksta iga kuu, vaid kord kvartalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles