Kauplus sai vähimüügi eest hoiatada

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplust kontrollides leidsid inspektorid kalaletist neli kitsasõralist vähki.
Kauplust kontrollides leidsid inspektorid kalaletist neli kitsasõralist vähki. Foto: Keskkonnainspektsioon

Aprilli lõpul tegi keskkonnainspektsiooni vaneminspektor Jane Uibopuu Viljandi tarbijate ühistule hoiatuse, sest Viljandi Maksimarketi kaupluses oli möödunud aasta septembris ja oktoobris müügil looduslikku tasakaalu ohustavat võõrliiki, kitsasõralist jõevähki.


Ajavahemikus 4. septembrist 15. oktoobrini tõi Tallinna firma Hollandist Eestisse ja müüs Maksimarketile 133 kitsasõralist jõevähki. 23. oktoobril, kui vaneminspektor Jane Uibopuu ja keskkonnainspektsiooni Lõuna regiooni Viljandimaa büroo juhataja kohusetäitja Naima Täär tegid kontrollretke Maksimarketisse, oli sealses liha- ja kalaletis müügil neli elusat kitsasõralist jõevähki, ülejäänud olid juba ära müüdud. Kaupluse töötajad võtsid vähid müügilt ja keetsid Maksimarketi köögis.

Looduskaitseseaduse järgi on looduslikku tasakaalu ohustavate võõrliikide isendite tehistingimustes kasvatamine ja tehingud nende liikide elusate isenditega keelatud, välja arvatud teaduslikult põhjendatud juhtudel keskkonnaministri loal. Looduskaitseseadusega on keelatud Eestisse tuua kitsasõralist, ogapõskset ja signaalvähki.

Vaneminspektor Jane Uibopuu selgitas, et kitsasõraline vähk on aktiivne ja ohustab kodumaiste vähkide populatsiooni. Näiteks võivad kohalikud vähid saada neilt surmava haiguse. Võõrvähid ise on haigusekindlad. Võõrvähid tõrjuvad jõevähi loodusest välja, konkureerides samale elupaigale ja toidule.

«Hiljem ei ole võimalik endist olukorda taastada, sest väljasurnud liiki enam ellu ei ärata,» nentis Uibopuu.

Vähid maale toonud juriidilisele isikule tegi vaneminspektor Jane Uibopuu kiirmenetluse otsuse, mis jõustub 14. mail. Seni keskkonnainspektsioon tema nime ei avalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles